Sport
NOS

Sterspeler Xander Bogaerts op wereldtoernooi: 'Robin van Persie van het honkbal'

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Sterspeler Xander Bogaerts op wereldtoernooi: 'Robin van Persie van het honkbal'

Twintig teams, die in drie verschillende landen strijden om de titel: de World Baseball Classic begint deze week. Ook Nederland is vertegenwoordigd, met een heus koninkrijksteam én sterspeler Xander Bogaerts. Dat hij van de partij is, is volgens ESPN-presentatrice Sanne van Dongen 'best bijzonder'.

"Bogaerts is een van de grootste sporters die Nederland kent, alleen komt hij niet uit Nederland. Hij komt van de eilanden en kan daar niet alleen over straat", vertelt Van Dongen. "Als je van Aruba komt, dan is Bogaerts de Robin van Persie. In Nederland is hij misschien minder bekend, maar ook in Amerika is dat zeker niet het geval. Hij is een van de allerbeste slagmannen uit de Major League Baseball (MLB), uit misschien wel de geschiedenis van de MLB. Hij is all star niveau."

Altijd klaarstaan

Nu is zijn talent niet per se wat het bijzonder maakt dat hij aanwezig is, maar wel dat hij net bij een nieuwe club had getekend. "Honkbal draait eigenlijk alleen om het Amerikaanse MLB. Als je daar kampioen wordt, heet je ook wereldkampioen - typisch Amerikaans", voegt ze lachend toe. "Die MLB-spelers zitten bij een team en krijgen in het geval van bijvoorbeeld Bogaerts 280 miljoen dollar voor elf jaar spelen. Ze verwachten dat je dan altijd klaarstaat."

De vraag is dus of zo'n team het toestaat dat een speler naar zo'n wedstrijd gaat. "In het geval van Bogaerts had hij net een nieuw team, waarvan ook veel spelers naar de World Classic gaan. Hij zou met jonkies achterblijven, dus hebben ze gezegd dat hij mocht gaan. Hij staat straks in zo'n prachtig oranje shirt, in het koninkrijksteam voor ons te spelen. Heel tof!"

Van Dongen noemt het bewust geen Nederlands team, maar een koninkrijksteam. "Veel spelers uit het team komen van bijvoorbeeld Aruba of Sint-Maarten, vandaar." Het is volgens haar ook geen toeval dat er zoveel honkballers van de eilanden komen. "Het is de grootste sport daar. Iedereen wil het doen en er groot in worden."

Honkbalspeelgoed

Bogaerts zelf is ook al als klein jongetje begonnen met spelen, vertelt zijn oom Glenroy Brown. "We begonnen met de bal rollen over de vloer en dat zij 'm moesten oppakken. Later speelden we met plastic honkbalspeelgoed. Ik weet nog dat een tante ze als baby's al een honkbalvest had gegeven", zegt hij lachend. "Ik ben zo trots dat hij voor Nederland speelt, maar één speler maakt de wedstrijd niet", voegt hij toe.

Daar is Van Dongen het mee eens, ze verwacht namelijk niet dat het koninkrijksteam hoog gaat eindigen. "Ik zou er m'n geld niet op inzetten. Ze hebben een goed team, met veel oude rotten en echt goede spelers. Maar de spelers die op de honken staan, dat zijn de wat kleinere namen. Daar zit ook het risico voor het team."

Legende

Wie er het toernooi gaat winnen, is lastig te voorspellen volgens Van Dongen. "Je zou verwachten Amerika, maar zij hebben lang niet al hun goede spelers los weten te peuteren bij de clubs. Japan heeft een team met goede spelers. Shohei Ohtani speelt en hij is echt een legende. Hij kan zowel gooien als slaan, dat gebeurt bijna nooit op het niveau waarop hij dat kan. Hij is een van de beste pitchers en slagmannen van de MLB. Maar ook de Dominicaanse Republiek en Tawain zijn kanshebbers." Het wordt nog spannend, besluit ze.

Sanne van Dongen

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie