Sport
MAX

Foeke Booy: 'Kampioenschap Cambuur voelt als rechtvaardigheid'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Foeke Booy: 'Kampioenschap Cambuur voelt als rechtvaardigheid'

Leeuwarden vierde zaterdag feest vanwege het kampioenschap van Cambuur in de Eerste Divisie. Technisch directeur van de club Foeke Booy ziet het kampioenschap, en daarmee de promotie naar de Eredivisie, als rechtvaardigheid. Vorig seizoen liep de club promotie mis toen het seizoen door de coronapandemie voortijdig werd afgebroken. "Daar ben ik nog steeds teleurgesteld over."

Video niet beschikbaar

Dat zei Booy op De Perstribune van MAX. Cambuur was vorig jaar ook koploper, maar mocht door het afbreken van het seizoen niet promoveren. Datzelfde gold voor De Graafschap. "Wij wilden er alles aan doen om ons recht te halen, maar de rechter besloot anders." Uiteindelijk heeft de hele club een streep gezet onder het vorige seizoen. "Anders ga je verbitterd terugkijken en dat heeft geen zin. Dat is negatieve energie. Ik moet zeggen dat hebben de spelers ook heel goed gedaan." Het gevolg is dat Cambuur het hele jaar soeverein presteerde en de promotie al een maand geleden veilig stelde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Succes in België

Voor zijn tijd als technisch directeur en trainer bij onder meer FC Utrecht, was Foeke Booy speler bij onder meer Cambuur, De Graafschap, FC Groningen en FC Utrecht. Zijn grootste successen behaalde hij echter in België bij Club Brugge. Daar speelde hij nog samen met Jan Ceulemans, met zijn 96 interlands destijds recordinternational van België. Ceulemans verrast Booy in De Perstribune met een brief die Booy zichtbaar ontroert. "Jan Ceulemans is een prachtige man en hij was een geweldige speler. Hij zat in zijn nadagen bij Club Brugge, maar hij was echt de patron van het team. Als hij sprak was iedereen stil."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wijn

Wat weinig mensen weten is dat Foeke Booy een enorme wijnliefhebber is. Zo erg zelfs dat hij ook echt naar wijngaarden toe gaat. "Ik ga met mijn vrouw echt die wijnstreken af op zoek naar de lekkerste wijnen." Een leven als wijnboer had Booy ook prima gepast, maar voor hem is het, naast voetbal, zijn grote passie. In zijn huis liggen naar schatting zo'n vierhonderd flessen.

De Perstribune: Foeke Booy

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie