Sport
AVROTROS

Mart Smeets over de Giro: de dood van Ottavio Bottecchia

foto: Historyfoto: History
  1. Nieuwschevron right
  2. Mart Smeets over de Giro: de dood van Ottavio Bottecchia

Na drie dagen in Israël is de Giro d'Italia de eerste rustdag ingegaan. Die tijd is hard nodig om de karavaan te verplaatsen naar 'thuisland' Italië. Mart Smeets trapt zijn dagelijkse duiding van de Giro voor EenVandaag af met een verhaal over een Italiaanse wielerlegende van begin vorige eeuw. Ottavio Bottecchia was de eerste Italiaanse winnaar van de Tour de France, maar kwam in 1927 op tragische wijze aan zijn einde.

Bottecchia werd bekend dankzij een nette vijfde plaats in de Giro van 1923, waarna hij tweede werd in de Tour de France van dat jaar. In de twee daaropvolgende jaren, 1924 en 1925, domineerde hij in de Tour. Hij won beide edities. Zijn succes leidde tot aandacht van velen. Zo ook van de Italiaanse leider Mussolini. "Hij wilde dat Bottecchia de posterboy werd van de politiek in Italië", vertelt Smeets. Zo'n goede wielrenner als lid van de fascistische partij; die droom van Mussolini zou nooit uitkomen.

Video niet beschikbaar

Smeets laat weten hoe Bottecchia daar destijds over dacht: "Ik ben een socialist en zal dat altijd blijven." Zijn beslissing werd Bottecchia mogelijk fataal. In 1927 vertrok hij voor een testrit dichtbij zijn geboorteplaats Peonis. Een plaatselijke boer vond zijn lichaam later die dag langs de weg, met ingeslagen schedel. Later kwam naar buiten dat de aanslag hoogstwaarschijnlijk werd gepleegd op last van de fascistische partij.

"Dit is ook de Giro, en dit hebben we ons nooit gerealiseerd", aldus Smeets. De komende weken deelt hij meer van dit soort verhalen, want daar zijn er meer dan genoeg van. "Ik kan ze elke dag wel blijven delen."

Mart Smeets over de Giro, dagelijks bij EenVandaag

Tijdens de Giro, van 4 mei tot 27 mei, is Mart Smeets elke werkdag te gast bij EenVandaag, tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Hier duidt hij dagelijks de dag: wat is er gebeurd? En welke verhalen over de Giro moeten we allemaal kennen? Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie