Nederlandse hockeyers Europees kampioen na shoot-outs

2. Nederlandse hockeyers Europees kampioen na shoot-outs

De Nederlandse hockeymannen pakken de Europese titel na shoot-outs. In een zinderende finale weten ze de Duitse hockeyers achter zich te laten.

Negen seconden voor het verstrijken van de reguliere speeltijd leek Nederland nog genoegen te moeten nemen met een tweede plaats op de EK hockey, maar na een benutte strafcorner en het beter nemen van de shoot-outs, mag Oranje zich toch Europees kampioen noemen.

Het is voor de zesde keer in de geschiedenis dat Nederland de Europese titel binnensleept. Pirmin Blaak was de gevierde man bij Oranje. De doelman hield in de reguliere speeltijd de Duitsers meerdere malen van scoren af en onderscheidde zich ook bij de shoot-outs.

Strafcorner in de laatste seconden

In het tweede kwart kwam Nederland op een 1-0 achterstand, die ze vlak na rust in het derde kwart gelijk maakten. Het bleef lang spannend in het laatste kwart, maar het waren de Duitsers die vier minuten voor het einde van de wedstrijd de 2-1 maakte.

Terwijl het publiek Nederland hartstochtelijk naar de Europese titel probeerde te schreeuwen, tikte Constantin Staib de bal voorbij de uitkomende Blaak. De Duitsers dachten de overwinning de hun zak te hebben, maar met nog negen seconden op de klok gaf de scheidsrechter een strafcorner aan Oranje. De push van Jip Janssen werd nog geraakt door de Duitse doelman, maar vloog toch het doel in.

Doelman Blaak

Shoot-outs moesten zodoende de beslissing brengen in de finale. En net als in de reguliere speeltijd, was ook bij de shoot-outs een heldenrol weggelegd voor doelman Blaak. Hij hield de tweede poging van de Duitsers tegen en leidde zo de zege van Oranje in.

Morgenmiddag spelen de Nederlandse Hockeyvrouwen ook de finale tegen Duitsland. Om 12:30 gaat de strijd om de Europese titel van start.