Sport
NOS

'Nations League levert geweldige wedstrijden op, maar het gaat om kwalificatie Spelen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nations League levert geweldige wedstrijden op, maar het gaat om kwalificatie Spelen'

In het groepsduel met België (4-0) bezorgde invalster Damaris Egurrola met twee late doelpunten het Nederlands vrouwenelftal een plek in de finaleronde van de Nations League. Vrijdag speelt de ploeg van bondscoach Andries Jonker in de halve finales tegen Spanje. "De Nations League levert geweldige wedstrijden op, maar het gaat ons om kwalificatie voor de Olympische Spelen."

Video niet beschikbaar

"Ik krijg nu weer kippenvel", vertelt Jonker zondagavond in de studio van NOS Langs de Lijn, een kleine week voor de halve finale tegen Spanje. Het vrouwenelftal moest die vijfde van december niet alleen winnen, het was ook afhankelijk van het resultaat van Engeland. Dat won op hetzelfde moment met 6-0 bij het zwakke Schotland.

Was Oranje op een marge van drie doelpunten blijven steken of had het Engeland van bondscoach Sarina Wiegman nog één doelpunt gemaakt, dan waren het de Engelsen die als groepswinnaar door waren gegaan naar de finaleronde van de Nations League. Daarmee zou ook de kans op een olympisch ticket zijn vervlogen voor het Nederlands elftal.

'Gewoon voetballen'

"We hebben dit op het WK ook meegemaakt, in de laatste poulewedstrijd tegen Vietnam", zegt Jonker. "We moesten Amerika op doelsaldo achter ons houden. We hadden afgesproken: ik informeer jullie als dat nodig is. Gewoon voetballen, winnen en zo veel mogelijk goals maken."

Quote

De Nations League levert geweldige wedstrijden op, maar het gaat ons om kwalificatie voor de Olympische Spelen

Bondscoach Andries Jonker

Met het bereiken van de finaleronde van de Nations League is een grote stap gezet richting de Olympische Spelen. Maar ze zijn er nog niet, legt Jonker uit. "Als we vrijdag winnen van Spanje, dan gaan we."

Ontsnappingsroute

Wat als Oranje verliest van Spanje en zich dus niet plaatst voor de Nations League-finale? "Dan is er nog een ontspanningsroute. De andere halve finale gaat tussen Frankrijk en Duitsland. Als Frankrijk wint en wij verliezen, dan spelen wij nog een wedstrijd tegen Duitsland. Maar natuurlijk geldt: gaan voor je eerste kans, want het is wellicht je enige kans."

In het mannenvoetbal bestaat de Nations League al even, maar in het vrouwenvoetbal is dit toernooi een nieuw fenomeen. Sterker, het bestaat pas sinds eind vorig jaar. Wat vindt Jonker van dit nieuwe toernooi? "Het levert geweldige wedstrijden op", vertelt hij, daaraan toevoegend dat een trofee wat hem betreft van ondergeschikt belang is. "De prijs op zich is leuk en aardig, maar het gaat ons om kwalificatie voor de Spelen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie