Sport

Gymnastiekunie: 'Maag draait om van bekentenissen turncoach Beltman'

NOS
foto: Renske Endel na een mislukte brugoefening in 2002foto: Renske Endel na een mislukte brugoefening in 2002
  1. Nieuwschevron right
  2. Gymnastiekunie: 'Maag draait om van bekentenissen turncoach Beltman'

De Nederlandse turncoach Gerrit Beltman heeft in het Noord-Hollands Dagblad bekend dat hij jonge turnsters mishandelde en vernederde tijdens trainingen. Plaatsvervangend directeur Manon Crijns van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiekunie (KNGU) reageert in het NOS Radio 1 Journaal geschrokken op de bekentenissen: "Als je dit leest, draait je maag ervan om."

Beltman, die tot 2010 bij de KNGU onder meer coach van het opleidingsinstituut was, zegt in de krant dat hij turnsters tijdens trainingen heeft geslagen en gekleineerd. Naar eigen zeggen was hij doorgeslagen in het doel om een topsportmentaliteit te kweken. Volgens Manon Crijns van de gymnastiekunie toont het aan dat een cultuurverandering in het turnwereld noodzakelijk is: "Daarom laten we een onderzoek doen. De onderste steen moet boven."

Onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag

De KNGU kondigde afgelopen dinsdag een onafhankelijk en door het ministerie van VWS gesubsidieerd onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag aan. Crijns zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat de gymnastiekunie geen individuele straffen aan coaches kan uitdelen, maar wel het "grotere plaatje" in de turnwereld kan aanpakken.

"Ook wij willen dit niet meer", zegt de plaatsvervangend directeur. "Daarom zijn we ook iedereen dankbaar die dit ter sprake brengt. Ook dit artikel weer. Het is gewoon belangrijk dat we dit gaan veranderen."

Ster advertentie
Ster advertentie