Sport

In het wielercafé is een zomer zonder tour als een winter zonder kerst

foto: Edwin Cornelissenfoto: Edwin Cornelissen
  1. Nieuwschevron right
  2. In het wielercafé is een zomer zonder tour als een winter zonder kerst

[NOS] Is het nou een chique kledingzaak, een hippe koffietent, een museum met pronkstukken op twee wielen en historische foto's van Eddy Merckx aan de muren, of een werkplaats voor wieler-techneuten die er naar hartenlust kunnen sleutelen aan hun tweewielers?

Het Café du Cycliste, gelegen bij de oude haven van Nice, laat zich niet in een hokje plaatsen. De design-tricots, die wereldwijd hun weg vinden naar welgestelde wieler-amateurs, hebben de onderneming van Rémy Clermont doen uitgroeien tot een miljoenen-business. Maar, zegt hij zelf, in de basis is het Café du Cycliste toch vooral de plek waar mensen met een gedeelde passie elkaar ontmoeten. De passie voor de fiets.

Clermont wijst naar een tafel, waarop een plattegrond ligt van Nice en omgeving. Het is zo’n reliëf-kaart, waar de bergen en heuvels letterlijk bovenuit steken. En dat zijn er in dit geval nogal wat. Iedereen heeft het altijd maar over de Ventoux en Alpe d'Huez, zegt Clermont. Maar mensen vergeten dat Nice een achterland heeft, waar het nergens vlak is.

De stad heeft het imago van zon, zee, grandeur en luxe. Maar wíj, de echte wielerliefhebbers, betoogt Clermont, houden van Nice vanwege dat achterland. Niet voor niets kiezen veel profs ervoor om hier te wonen en te trainen. En let maar op, de Tour-start in Nice gaat voor spektakel zorgen, meteen al in de eerste dagen.

Clermont zegt het met een lach op zijn gezicht, een twinkeling in de ogen. Je zou haast vergeten dat Nice óók een stad is waar corona huishoudt, juist nu de Tour hier voor het eerst sinds 1981 z’n Grand Départ beleeft. Rémy Clermont hoopt dat het publiek de corona-voorschriften serieus neemt. Afstand houden van de renners, geen selfies, altijd en overal de mondkapjes op.

Hij weet het, lang niet iedereen houdt zich aan die plicht. Het is, stelt Clermont, wat een stad als Nice met je doet. Als je hier relaxed vakantie komt vieren en de aanblik ziet van de zonovergoten stranden en volle terrassen, dan laat je de teugels nu eenmaal vieren. De eigenaar van het Café du Cycliste hoopt er maar het beste van. Hij is nu vooral blij dat de Tour, zij het met enig uitstel, toch gekomen is.

Nationaal erfgoed

Waar criticasters zich openlijk afvragen waarom je in een tijd van pandemie in vredesnaam een wielerkoers organiseert, probeert Clermont uit te leggen dat het hier om zoveel méér gaat dan een sportwedstrijd. De Tour, daar word je als Fransman mee grootgebracht, het is nationaal erfgoed. Een zomer zonder Tour is als een winter zonder kerst.

Dat het nu een nazomer-Tour is geworden, voelt voor een Fransman al heel vreemd. Het klopt niet, een Tour als de schoolvakanties erop zitten. Alsof de zomermaanden uit het geheugen zijn gewist. Maar alles beter dan annuleren.

Ik kijk eens om mij heen in het Café. Bij de bar staat een bescheiden rij. Een man met een iets te strak wielershirt om zijn omvangrijke buik is al voorzien. Terwijl zijn fiets tegen de muur steunt, nipt hij van zijn espresso. Even energie tanken en dan weer zwoegend klimmen in het achterland.

Edwin Cornelissen is verslaggever bij Langs de Lijn En Omstreken.

Tour de France 2020

We hebben er iets langer op moeten wachten, maar de Tour de France is inmiddels in volle gang! Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android. Meld je aan voor de Finish Alert van de Tour de France. Handig als je niets wilt missen van het radioverslag de laatste kilometers van een etappe!

Ster advertentie
Ster advertentie