Sport
KRO-NCRV

Toon Gerbrands over kinderen: 'Je bent wel de zoon of dochter van'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toon Gerbrands over kinderen: 'Je bent wel de zoon of dochter van'

Als directeur of trainer bij een voetbalclub kun je behoorlijk wat kritiek verwachten als het wat slechter gaat. Maar ook de kinderen krijgen daarmee te maken. Algemeen directeur van PSV Toon Gerbrands: "Je bent wel de zoon of dochter van. Als het minder gaat met PSV worden zij daarop aangesproken."

Voor zichzelf vindt Gerbrands de kritiek die hij in de media krijgt niet erg. "Ook met columns, daar staat een naam onder, daar kan ik mee leven. Dat is de mening van iemand."

Zijn omgeving daarentegen kiest niet voor de bekendheid – bijvoorbeeld zijn kinderen. "Ze verliezen soms ook een klein stukje identiteit. Je moet een klein beetje verdedigen wie je bent."

Aangesproken op school

Gerbrands vertelt dat zijn kinderen geleerd hebben er mee om te gaan, maar dat het zeker in het begin niet leuk was. "Ik heb een keer gehad dat onderwijzers op school erover begonnen omdat ik me een keer kritisch had uitgelaten over onderwijs."

Gerbrands' zoon moest zich vervolgens verantwoorden. "Daar ben ik wel even voor naar school te gaan om uit te leggen dat hij niet mijn spokesman is."

Kogelbrief niet delen

Gerbrands deelt bewust niet alles met zijn kinderen, om niet nog meer druk op de ketel te zetten. "Bij AZ kreeg ik een keer een kogelbrief, dat heb ik pas een half jaar later verteld."

Ook toen kortgeleden justitie iets bij Gerbrands in de buurt moest 'organiseren', vertelde hij dat zijn kinderen niet. "Dat gebeurt wel eens in onze wereld. Waarom zou ik hen daarmee opzadelen?"

Het is De Prijs van Succes, tevens de naam van Gerbrands' nieuwe boek. Overigens niet over zijn eigen leven, maar over een succesvolle volleybalcoach.

Van Bommel en Ihattaren

Niet alleen Gerbrands, ook trainer Mark van Bommel krijgt veel over zich heen. "Iedereen heeft een mening, maar kijk eens naar zijn gezin. Hij heeft een zoontje dat voetbalt, een dochter die tennist op aardig niveau. Zij moeten zich allemaal verantwoorden voor wat hun vader doet."

De vorige keer dat Gerbrands een boek schreef, lazen de spelers het in het vliegtuig. "Vijf of zes spelers kwamen naar mij toen en zeiden: de eerste 25 bladzijden hadden wij zo kunnen schrijven."

Als voorbeeld noemt hij Mohamed Ihattaren die moet kiezen tussen het nationaal elftal van Nederland en Marokko, wiens vader overleed en te maken heeft met sociale media en PSV dat niet functioneert. "En dan ben je zeventien. Als je het dan hebt over een prijs betalen. Dat is onvoorstelbaar, maar dat is ook onze wereld."

Toon Gerbrands over boek De Prijs van Succes

Ster advertentie
Ster advertentie