Sport
EONOS

'Louis van Gaal laat de twee potentieel beste keepers thuis'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Louis van Gaal laat de twee potentieel beste keepers thuis'

Het voetbal in de eredivisie heeft plaatsgemaakt voor het omstreden WK in Qatar dat later deze week begint. In het Sportforum blikken we terug op de laatste speelronde en kijken we vooruit naar het voetbaltoernooi in het oliestaatje. Niet alleen de sportieve aspecten komen daarbij aan bod maar ook het politieke aspect. Speel daarvoor is Jeannet van der Laan aangeschoven. Niet alleen tweede kamerlid voor D66 maar ook oud-international. Ze wordt bijgestaan door ESPN-commentator Vincent Schildkamp, oud-voetballer Ronald Waterreus en Joris Kooiman. De journalist van NRC maakte de podcast 'De Coup van Qatar'

Na veertien wedstrijden zit het eerste deel van de eredivisie erop. verrassende winterkampioen: Feyenoord. De Rotterdammers wonnen hun laatste wedstrijd waar Ajax en PSV punten lieten liggen. Vincent Schildkamp is onder de indruk van de Rotterdamse prestatie. "Wat daar aan de hand is is gewoon vakmanschap." vindt de ESPN-commentator. "Als je bedenkt dat anderhalf jaar geleden, het laatste jaar onder Dick Advocaat, Feyenoord op 29 punten achterstand eindigde van de kampioen, dan kun je alleen maar tot de conclusie komen dat daar een vakman aan de slag is gegaan." Volgens Waterreus is het ook goed nieuws voor de liefhebbers. "Vier ploegen die binnen vier punten staan en dat gaat waarschijnlijk nog een tijdje duren. Dus het wordt waarschijnlijk wel een hele spannende en leuke competitie."

Op maandag kwamen in Zeist alle spelers van de WK-selectie bij elkaar. Het was de eerste voorbereidende training op Nederlandse bodem en gelijk ook de laatste voordat Oranje naar Qatar vliegt. De meeste discussie werd gevoerd over de keepers die er wel bij zijn maar vooral de keeper die er niet bij is: Jasper Cillessen. Oud-doelman Ronald Waterreus snapt niets van de keuze van de bondscoach. "Je neemt gewoon je twee potentieel beste keepers niet mee." De zevenvoudig international doelt daarmee ook op Mark Flekken. De doelman speelt in bij Freiburg en viel ook af voor het WK. "Flekken heeft de meeste clean-sheets in de Bundesliga. Dat is dezelfde Mark Flekken die zo'n twaalf maanden geleden als een soort van achtste wereldwonder werd aangekondigd door Louis van Gaal en (keeperstrainer) Frans Hoek."

Nog steeds blijft het WK in Qatar een omstreden evenement. Het heeft al tot meerdere reportages en documentaires geleid en dus ook een podcast. Joris Kooiman maakte een zesdelige podcastreeks waarin hij de machtsgreep van de Golfstaten in het voetbal onderzoekt en uitleg geeft over het subtiele machtsspel dat daarbij wordt gespeeld. Dat er veel geld uit de olielanden in het voetbal terecht komt via omstreden eigenaren is volgens hem niet nieuw maar nu gaat het om staten en regimes die zich inkopen. "Toen wij er aan begonnen was Qatar ook voor mij best wel een onbekende eigenlijk. Maar als je er op inzoomt blijken er toch wel hele andere motieven achter te zitten en ook een onderlinge rivaliteit die hier, op de Europese velden, wordt uitgevochten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie