Sport

Nederlands Elftal plaatst zich voor EK (en zo klonk het!)

foto: Pro Shotsfoto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlands Elftal plaatst zich voor EK (en zo klonk het!)

[NOS] Het Nederlands elftal heeft zich voor het eerst in zes jaar geplaatst voor een groot toernooi. Tijdens een zeer moeizame vertoning tegen Noord-Ierland werd het laatste benodigde puntje bemachtigd (0-0).

Bondscoach Ronald Koeman kon in Belfast niet beschikken over de geblesseerde Memphis Depay, terwijl Georginio Wijnaldum niet fit genoeg was om in de basis te beginnen. De twee smaakmakers van Oranjes kwalificatiecampagne werden vervangen door Steven Berghuis en Donny van de Beek.

Zo klonk Nederland - Noord-Ierland

Getergd

Het was Noord-Ierland dat de klok sloeg in de openingsfase. Getergd door de minachtende woorden van Koeman over het spel van de ploeg in de heenwedstrijd (3-1), liet het elftal van Michael O'Neill nu van meet af aan zijn spierballen zien.

Jasper Cillessen kwam met de schrik vrij toen hij zich bij een van de vele terugspeelballen verkeek op de inlopende Corry Evans. Josh Magennis kopte voorlangs en George Saville trapte na wederom half ingrijpen van Cillessen een rebound hard tegen de vallende Matthijs de Ligt.

Met veel balbezit controleerde Oranje bij vlagen aardig, maar in de afronding ontbrak het aan overtuiging. Een zwakke inzet van Ryan Babel en na rust een slappe bal over van Daley Blind waren illustrerend voor het slordige spel van Oranje, dat er niet beter op werd na wissels van de zichtbaar ontevreden Koeman.

Zo sluit Nederland deze glanzende kwalificatiecampagne moeizaam af, waar de Noord-Ieren door de goede resultaten in de Nations League in de play-offs in maart een herkansing zullen krijgen om de eindronde te halen.

Duitsland verzekerde zich namelijk ook van deelname aan de eindronde, door met een ruime zege op Wit-Rusland (4-0) een onoverbrugbare kloof met de Noord-Ieren te slaan.

De laatste twee groepsduels worden dinsdag afgewerkt. Nederland ontvangt Estland in Amsterdam (20.45 uur), waar op 14, 18 en 22 juni ook de drie groepsduels van Oranje worden afgewerkt tijdens de EK-eindronde. De loting is op 30 november in Boekarest.

Ster advertentie
Ster advertentie