Sport
NOSNTR

Hoe pakt België voetbalgeweld aan? 'We zijn heel streng geworden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe pakt België voetbalgeweld aan? 'We zijn heel streng geworden'

Hoe kan er paal en perk gesteld worden aan het geweld in en rondom voetbalstadions? Na de gestaakte wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord van zondagmiddag laait die discussie voor de zoveelste keer op. Maar niet alleen Nederland heeft een probleem met hooligans, ook België heeft er last van. Hoe wordt het daar aangepakt? Nieuws en Co besprak dit met Lorin Parys, CEO van de Belgische Eredivisie.

"Het eerste wat wij gedaan hebben, is een veiligheidsplan gemaakt", vertelt Parys. "Daarin hebben we ervoor gezorgd dat alle inbreuken in elk stadion op dezelfde manier bestraft worden.

"Die strafmaat hebben we ook flink verzwaard. Als je recidive pleegt, krijg je 25 jaar stadionverbod", aldus Parys.

"We hebben ervoor gezorgd dat elke inbreuk door een onafhankelijke instantie wordt beoordeeld en dat je binnen twintig werkdagen, inclusief beroepstermijn, je straf kent."

282 jaar stadionverbod

"Zodra je een inbreuk gepleegd hebt, word je ook geschorst, zodat je met de volgende wedstrijd niet gewoon terug in het publiek kan gaan zitten", legt Parys uit.

"We zijn best wel heel streng geworden. Vorig seizoen, het eerste seizoen waarin die sancties van toepassing zijn geweest, hebben we voor 282 jaar stadionverbod uitgesproken."

"We hebben ook vier keer zoveel dossiers binnengekregen, omdat het niet langer de clubs zelf zijn die moeten beslissen of ze een sanctie opleggen, maar een onafhankelijk orgaan", zegt Parys.

Cultuurverandering

"We hebben nu de eerste stap gezet in een cultuurverandering, maar we gaan pas over vijf jaar weten of onze aanpak ook effectief is", stelt Parys.

"Wij vinden het hier in België belangrijk dat je inzet op preventie, op de opleiding van je personeel, op het sanctioneren, maar ook op herstelgerichte trajecten."

Parys: "Als iemand een sanctie heeft opgelopen en een individueel hersteltraject volgt, dan kan die in aanmerking komen voor sanctievermindering."

nc voetbal

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie