Sport
BNNVARA

Zonder enige ervaring op schaatstocht in Siberië

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zonder enige ervaring op schaatstocht in Siberië

Bas van Oort vloog na zes weken schaatsles naar Siberië om met een groep fanatieke Nederlanders een tocht over het Baikal-meer te maken. "Ik kreeg het verzoek of ik verslag kon doen van een schaatstocht in Siberië. Het leek me heel leuk, maar ik dacht: ik kan niet schaatsen, dus dat wordt lastig." Uiteindelijk blufte Van Oort zich er doorheen en ging het proberen en schreef hij het boek IJsvogels. Hij vertelt erover bij B.V.S.C.

Zo geschiedde, ging hij met zijn vriendin naar de schaatsbaan, maar hij kwam erachter dat hij niet eens rechtop kon blijven staan. "Toen dacht ik wel: hoe ga ik dit ooit doen in Siberië?" Maar hij bleef positief en nam schaatsles.

Schaatsles

Van Oort: "Gertjan leerde ik kennen op de ijsbaan, hij bood mij gratis les aan, omdat hij mijn verhaal zo mooi vond." De meeste mensen verklaarden hem voor gek, maar zijn coach geloofde dat het hem ging lukken. Dankzij zijn coach Gertjan leerde hij binnen zes weken goed schaatsen en kreeg hij vertrouwen in zijn plan. Met een koffer vol thermokleding, proteïnerepen en natuurlijk zijn goede schaatsen, vertrok hij met een groep Nederlanders naar Siberië.

Nederlandse schaatscultuur

Eenmaal aangekomen leerde hij de echte Nederlandse schaatsfanaten kennen. Mensen die elk jaar weer hopen op een Elfstedentocht, ondanks dat de laatste keer al meer dan 20 jaar geleden is. Die vanuit waar ook in de wereld, als er een Elfstedentocht komt, direct naar Nederland zouden komen om hem te rijden. "Elke dag dat er geen tocht is, is weer een dag dichter bij een Elfstedentocht," zei een van de deelnemers van de schaatstocht in Siberië tegen Van Oort.

Cultuur

Van Oort: "Het is een cultuur van echte natuurliefhebbers, sportfanaten en de meeste schaatsers zijn ook wel een beetje gek." Zo gek dat ze het liefste alles opgeven voor schaatsen op natuurijs. "Ook ik begon de magie van schaatsen in te zien, maar de Elfstedentocht wordt hem niet voor mij. Er zijn zoveel mensen die dat nog liever zouden willen. Dat gun ik hen."

Schaatsen zonder schaatsen

Desalniettemin, heeft Van Oort maar weinig geschaatst in Siberië. Zijn koffer raakte kwijt en zo kwam hij zonder schaatsen te zitten. Van Oort: "In eerste instantie vond ik het niet zo heel erg, maar toen het steeds langer duurde wilde ik natuurlijk wel gaan beginnen." Maar, hij zag er ook het voordeel van in: een goed verhaal. Hij was er natuurlijk ook met een journalistieke reden. "Doordat ik niet kon schaatsen heb ik de mensen veel beter leren kennen, waardoor mijn boek IJsvogels ook mooier is geworden."

ijsvogels

Meer van B.V.S.C.?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie