Sport
EONOS

Jongste wereldkampioen met een gouden toekomst

foto: privéfotofoto: Angel Daleman
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongste wereldkampioen met een gouden toekomst

Vorige maand sloeg Angel Daleman haar slag bij de wereldkampioenschappen in Inzell. De schaatsster veroverde op alle acht de onderdelen een medaille en daarbij waren er zes van goud. Ze werd daarmee de jongste junioren-wereldkampioen ooit: Angel was toen 15 jaar en 327 dagen.

Het was een bijzondere prestatie, maar hoe opmerkelijk het was had Angel niet gelijk door. Ook haar aanwezigheid bij het toernooi was uitzonderlijk omdat ze dispensatie had gekregen. Ze reed bij de B-junioren en de WK junioren is alleen weggelegd voor A-junioren. Maar omdat ze het hele seizoen al van oudere meisjes wist te winnen werd ze toegelaten.

Het succes bewijst dat er een mooie toekomst voor haar is weggelegd. Meervoudig olympisch kampioen Ireen Wüst werd wereldkampioen bij de 'jonkies' toen ze achttien was. Ook Suzanne Schulting won in haar jeugd op de lange baan. De vergelijking is dan makkelijk gemaakt, maar Angel haalt haar schouders op. Ze vindt het mooi, maar verbindt er geen conclusies aan.

De vergelijking met Suzanne Schulting is in meerdere opzichten te verklaren. Want ook Angel Daleman geldt als een van de beste shorttracksters in haar leeftijdsklasse. Daarnaast kan ze ook nog goed uit de voeten bij het skeeleren, het schaatsten op asfalt. Mooi om op drie disciplines uit te kunnen blinken, maar ze weet dat ze uiteindelijk een keer moet kiezen en dat het skeeleren dan het onderspit zal delven.

Het schaatsseizoen zit er nu op en dat is maar goed ook. De wereldkampioen zit nog op school en moet nu de toetsen gaan inhalen die ze door het drukke schaatsseizoen heeft gemist. En dan kan ze zich gaan opmaken voor haar eindexamen. Als dat goed afloopt lonken de bijbehorende feestjes. Angel zal zich dan wel een beetje moeten inhouden want in de zomer staan de skeelers weer voor haar klaar.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie