Sport
AVROTROS

Hoeveel geld loopt FC Twente mis door te degraderen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoeveel geld loopt FC Twente mis door te degraderen?

Enschede is nog nauwelijks bekomen van de degradatie van FC Twente uit de Eredivisie. Toch moet er nu naar de toekomst worden gekeken. Want hoe groot worden de gevolgen voor de club? Directeur Erik Velderman maakte al bekend dat de begroting terug wordt gebracht van 30 naar 20 miljoen. Dit heeft te maken met het geld dat de club misloopt in de Jupiler League.

NOS-verslaggever Joep Schreuder vertelde dat FC Twente maar liefst 5,7 miljoen euro misloopt aan tv-gelden. Zijn de gevolgen alleen al op dat gebied zo groot?

Video niet beschikbaar

Sporteconoom Pieter Nieuwenhuis is directeur van adviesbureau Hypercube. Hij bevestigt dat het gaat om 5,7 miljoen euro. "FC Twente heeft inderdaad het afgelopen jaar dat bedrag gekregen uit de gemeenschappelijke opbrengsten van de tv-rechten van de Eredivisie." Die miljoenen zijn ze kwijt nu ze een trede lager moeten acteren.

Jupiler League heeft ook tv-rechten

Toch kent ook de Eerste Divisie, beter bekend als de Jupiler League, een verdienmodel als het gaat om tv-rechten. Sander Mallie, directeur van sportmarketingbureau Sportsgen, legt uit hoe dat werkt: "De pot van de Jupiler League is een stuk kleiner als je het vergelijkt met de Eredivisie of internationale competities. Het bedraagt ongeveer 7 miljoen euro. De clubs hebben afgesproken dat een deel daarvan, ongeveer de helft, gelijk verdeeld wordt over de clubs. De andere helft werkt op dezelfde manier als de Eredivisie. Dan wordt er gekeken naar de prestaties van de afgelopen seizoenen. Aangezien FC Twente nu vanuit de Eredivisie komt is het zeer waarschijnlijk dat zij met stip op één komen in die ranglijst."

600.000 euro om degradatie

Er gaat dus wel degelijk geld naar Enschede volgend seizoen. Volgens Nieuwenhuis ligt dat bedrag op zo'n 500.000 euro. Maar daar krijgt de club nog een aanvulling op: "FC Twente krijgt 600.000 euro vanwege het feit dat ze gedegradeerd zijn. Dat krijgen ze uit een soort coulance. Dat geldt voor elke club die uit de Eredivisie komt."

Kortom: die 5,7 miljoen euro is FC Twente inderdaad kwijt. Dat doet pijn in de portemonnee van de penningmeester. Maar al met al krijgt Twente nog wel 1,1 miljoen euro gestort als het gaat om televisiegeld. De uitspraak van Joep Schreuder bestempelen we daarmee als fictie: FC Twente loopt geld mis, maar niet zo veel als beweerd.

Over EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie