Sport

Voetbalprof Sai van Wermeskerken over Olympische Spelen: 'Groot verschil werklust jonge Japanse en Nederlandse profs'

NOS
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voetbalprof Sai van Wermeskerken over Olympische Spelen: 'Groot verschil werklust jonge Japanse en Nederlandse profs'

Sai van Wermeskerken - verdediger van Eredivisie-club PEC Zwolle - is half Japans, half Nederlands. Hoewel hij in Nederland is geboren, groeide hij voornamelijk op in Japan. Hij leeft dan ook volledig mee met de Japanse olympische ploeg én ziet de verschillen tussen de Japanners en Nederlandse sporters.

Japanse mentaliteit

Dat Van Wermeskerken zich vooral Japans voelt, merkte hij in de voetbalkleedkamer. In zijn ogen is er een groot verschil tussen de werklust van jonge Japanse en Nederlandse profs. In Nederland stopt de training bijvoorbeeld vaak al na de ochtend, in Japan is daar geen sprake van.

"In Japan is het in de ‘s ochtends uitgebreid rekken-strekken. Dan trainen, dan fysio, dan weer trainen en dan misschien nóg een keer trainen. Soms ben je de hele dag helemaal gefocust op voetbal", vertelt van Wermeskerken.

In de ochtend voetbal, dan nog werk

Voor de verdediger is het dan ook niet gek om iets naast het voetbal te doen. "Voor mij was studeren naast het voetbal heel normaal. Nu ben ik 27 en een beetje te oud voor studeren, dus heb ik een sushi-winkel." Van Wermeskerken heeft dus eigenlijk twee banen.

"Sinds kort werk ik met supermarkten samen die de sushi afnemen. In de ochtend kan ik mij focussen op voetbal. Daarna kan mij richten op het bedrijf. Dan is het tijd voor werken. Pas daarna is het tijd voor rust. Dat is echt goed om mijn hoofd leeg te maken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie