Sport
KRO-NCRV

Verstappen vs. Hamilton en meer epische rivaliteit uit de sportgeschiedenis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verstappen vs. Hamilton en meer epische rivaliteit uit de sportgeschiedenis

Met nog vijf races te gaan nadert het Formule 1-circus een zinderende ontknoping in de tweestrijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton. De rivaliteit tussen de elite-coureurs maakt dit raceseizoen het spannendste in jaren. In Spraakmakers bespreken we met Barbara Barend deze en andere legendarische rivalen uit de sportgeschiedenis.

Video niet beschikbaar

"Het komt vaak voor dat er in een sport op hetzelfde moment twee spelers de allerbeste zijn", zegt sportjournalist en oprichter van de sportglossy HELDEN Barbara Barend. Er zijn volgens haar toppers die buiten de ring goed met elkaar omgaan – elkaar zelfs de overwinning lijken te gunnen - maar tussen sommige aartsrivalen wordt het "nasty".

Federer vs. Nadal

Barend noemt de meer dan vijftienjarige strijd tussen tennissers Rafael Nadal en Roger Federer fantastisch. "Ze hebben veertig keer tegen elkaar gespeeld. 24 keer won Nadal, 16 keer won Federer." Hoewel deze epische strijd om de grandslamtitels al jaren duurt, verloopt het iedereen keer sportief. "Het is een hele nette strijd."

Volgens Barend komt dat omdat beide spelers een echte "gentleman" zijn. "Na afloop zegt de verliezer: de ander was gewoon beter, in plaats van te zeggen waar ze zelf allemaal last van hadden", aldus Barend. Volgens de sportjournalist is dit heel bijzonder en lijkt het bijna alsof de twee sterspelers elkaar wat gunnen.

Judoka’s Henk Grol vs. Roy Meyer

Tussen rivalen en judokampioenen Henk Grol en Roy Meyer is de sfeer heel anders. Ze spraken nooit, ze sparren niet samen en ze kijken elkaar niet aan bij het passeren. Toen de twee elkaar troffen in een wedstrijd was dit de eerste en laatste keer dat ze tegenover elkaar zouden staan op de mat. De inzet was hoog: mede aan de hand van dit duel zou de enige ticket voor de Spelen worden weggeven.

Na een rauw gevecht worden er geen handen geschud en verdwijnen de twee discussiërend in de coulisse. Barend: "Deze rivaliteit haalt niet het beste in elkaar naar boven." Volgens Barend waren de twee ook tijdens de wedstrijd te veel met elkaar bezig. "Meyer zei later dat hij veel te overspannen was en dat hij hier anders mee om had moeten gaan."

Gezonde en ongezonde rivaliteit

Volgens sociaal psycholoog Paul van Lange van de VU Amsterdam kun je jezelf in gezonde rivaliteit optrekken aan de ander. "Rivaliteit kan je stimuleren, maar het kan ook benauwend zijn om dat constant te doen.”

Hij denkt dat rivaliteit het beste werkt als je nog groeimogelijkheden voor jezelf ziet. In het geval van Hamilton is dat volgens hem moeilijk. Hij staat aan het einde van zijn carrière en hij ziet dat Verstappen al net een beetje beter is.

Volgens Van Lange wordt vaak aangenomen dat mensen in de competitie met elkaar, vooral iets doen om te winnen, terwijl verlies een grotere impact heeft. "Verlies is veel lastiger te verwerken. De angst om te verliezen is daarom ook een belangrijke motivator."

Windsurfers Dorian van Rijsselberghe vs. Kiran Badloe

Iedere Olympische Spelen is er maar één ticket voor Nederland te vergeven in het windsurfen. Barend maakte een documentaire over rivalen én beste vrienden Dorian van Rijsselberghe (2 keer goud op de Spelen) vs. Kiran Badloe (1 keer goud) en kon ze niet één keer betrappen op een slecht woord over de ander.

Toch zijn de twee voortdurend met elkaar in strijd om de winst. "Ze hebben de surfsport naar grote hoogte gestuwd met hun rivaliteit", zegt Barend. Het gaat telkens op en af tussen de heren. "Dan wint de een, dan weer de ander. Iedere keer moet het een tandje hoger en daardoor worden ze steeds beter."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie