Sport
KRO-NCRV

Youri Mulder: 'De oprichting van een Super League is een ramp voor het voetbal'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Youri Mulder: 'De oprichting van een Super League is een ramp voor het voetbal'

Het voornemen van twaalf van de beste voetbalclubs ter wereld om een eigen competitie, de Super League, te starten is "een ramp" voor het voetbal, zegt voetbalanalist en voormalig profvoetballer Youri Mulder bij Spraakmakers.

"Het leuke aan het voetbal is," zegt Mulder, "dat Ajax met leuk voetbal ook een keer kan doorstoten tot de halve finale van de Champions League."

Mulder denkt dat de vorming van een Super League ingaat tegen de voetbalbeleving, waarbij kleine clubs zo nu en dan kunnen concurreren met de grote. "Willem II heeft ooit Champions League gespeeld en laatst was Shakhtar Donetsk bij Real Madrid. Dat maakt het leuk en dat is dan allemaal weg."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pokerspel

Hij vraagt zich af hoe heet de soep ├ęcht gegeten gaat worden. "Tot dusver is het een pokerspel tussen de grote heren in het voetbal. Het is nog wapengekletter."

Mulder denkt dat de aankondiging van dit plan een onderdeel is van het machtsspel binnen de UEFA. Er wordt namelijk ook al jaren gesproken over een plan voor de hervorming van de Champions League waarbij eigenlijk hetzelfde zou kunnen gebeuren als in de Super League.

Naast de kwalificatie, zouden er vier plekken beschikbaar komen aan grote clubs die zich niet hebben weten te kwalificeren. In theorie kan het dan zijn dat een grote club als bijvoorbeeld Chelsea, ook wanneer zij een slecht seizoen hebben gespeeld, toch meedoen op het hoogste niveau in Europa. "Dan gaat het ook niet meer om winnen of verliezen", aldus Mulder.

Marketing

"Verraad", "ware aardverschuiving" en "een atoombom"! De reacties op het plan liegen er niet om. Iedereen spreekt zich negatief uit voor dit plan: de spelers en trainers van deelnemende clubs, regeringsleiders, overheden, bonden en sportkoepels.

Sportmarketeer Ruud van der Knaap denkt dat de grote clubs de hevigheid van deze reactie hebben onderschat. "De druk wordt hoog opgevoerd en ik denk wel dat ze daar gevoelig voor zijn."

Uitsluiten spelers

De organisator van de Champions League, UEFA, reageert furieus en zint op sancties waarbij bijvoorbeeld spelers die in de nieuwe competitie uitkomen niet meer mee mogen doen in nationale elftallen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Of dat mogelijk is, valt nog te bezien, zegt hoogleraar Sport en Recht van de Vrije Universiteit van Amsterdam Marjan Olfers. De Europese Commissie besloot eerder in een zaak van de ISU - de Internationale Schaatsunie die de competitie organiseert - dat zij schaatsers die voor een andere competitie wilden uitkomen, niet voor het leven mochten schorsen. "Daarvan heeft de Commissie gezegd dat het disproportioneel is."

Stand.nl: De Superleague is een ramp voor het voetbal

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie