Naar homepage
Sport

'Racen zonder publiek op Zandvoort lijkt geen optie voor de Formule 1'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Racen zonder publiek op Zandvoort lijkt geen optie voor de Formule 1'

Het lijkt erop dat de Formule 1 volgend jaar de Grand Prix van Nederland alleen laat doorgaan als er op de nieuwe datum (5 september) publiek aanwezig mag zijn. Dat valt op te maken uit een interview met sportief directeur Jan Lammers.

"Het Formule One Management (FOM) is van mening dat het (Zandvoort mét publiek, red.) een te mooi tafereel is om te laten gaan. Zij denken: het festijn dat we voor ogen hebben, is een fantastische showcase voor de Formule 1 in het algemeen", aldus Lammers.

Dit jaar vond de GP van Nederland geen doorgang vanwege het coronavirus. De organisatie trok zich uiteindelijk terug toen duidelijk werd dat er sowieso geen publiek naar Zandvoort mocht komen. Die situatie zou zich komend jaar dus weer kunnen voordoen. Lammers: "Zover wil ik nog niet denken. Er zijn nog elf maanden te gaan, er kan nog heel veel gebeuren."

Een ander heikel punt is de GP van België, die een week voor Zandvoort gehouden wordt. Daar zullen ze in Spa flink van kunnen balen, omdat er nu mogelijk minder Nederlandse racefans naar België komen.

Lammers: "De kalender zal voor hun toch niet uit de lucht zijn komen vallen? Wij hopen dat Zandvoort zo min mogelijk ten koste gaat van andere races. Max Verstappen is vlak bij Spa opgegroeid, een mooie race daar is voor ons allemaal goed."

Een pikante nieuwe race op de kalender is de GP van Saudi-Arabië vanwege de situatie rond de mensenrechten daar. Lammers wil daar wel op reageren.

"Normaal gesproken zou ik zeggen: geen commentaar. Maar wat je wel vaak ziet, doordat een GP daar naartoe gaat komt de situatie wel aan de orde en is er een platform om het beter te maken. Laten we hopen dat het die functie krijgt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie