Sport
NOS

Klasina Seinstra, de laatste winnares van de Elfstedentocht: 'Ik wil niet geloven dat het de laatste was'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Klasina Seinstra, de laatste winnares van de Elfstedentocht: 'Ik wil niet geloven dat het de laatste was'

25 jaar geleden won Klasina Seinstra de laatste Elfstedentocht bij de vrouwen. Er was geen aparte huldiging, dus ze dook na afloop bij de mannelijke winnaar Henk Angenent in de lauwerkrans. Seinstra was te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

"Ik had die hele dag piekevel van al die prachtige momenten. Het enthousiaste publiek, de ontlading na de finish. Zo indrukwekkend allemaal, dat blijft mooi", zei Seinstra.

Donker

"Het was heel koud, maar daar had ik geen last van. Ik was goed aangekleed en bleef in beweging, dat houdt je goed warm. Ik vond het wel spannend om in het donker te schaatsen. Het was 4 januari en dus reed je de eerste paar uur in het donker. Je zintuigen gaan helemaal open staan. Je wordt veel scherper in alles wat je hoort en ziet. Op een gegeven moment wennen je ogen een beetje. En als je op een stad afkwam, hoorde je het lawaai van de menigte steeds luider worden. Ook dat gaf kippenvel. Prachtig", aldus Seinstra.

Dat de naam Henk Angenent veel bekender is dan die van haar, vindt Seinstra niet erg. "Nee, dat is niet vervelend. De mensen die echt sportminded zijn weten het wel. En ik kan nog heerlijk over straat."

Zwanger

"Na de finish ging ik onderuit. Er stonden veel mensen en pers. Ik kwam daar aan met een behoorlijke snelheid vanwege de sprint. Ik probeerde te remmen, maar toen klapte mijn enkel dubbel. Achteraf bleek ik een maand zwanger te zijn. Dat wist ik op dat moment nog niet. Het is gelukkig goed gekomen. Ik heb een gezonde zoon gekregen. Nu zegt mijn zoon dat hij me een beetje geholpen heeft."

Seinstra: "Ik schaats nog steeds en geef nog een beetje les. Ik wil niet geloven dat het de laatste Elfstedentocht was. De natuur is niet te voorspellen, dus ik hoop heel erg dat er nog komen. Ik zou het iedereen gunnen. Het is een fantastische dag om te beleven. Ik zou ook weer meedoen, maar wel rustig. Gewoon om te genieten."

oog elfstedentocht

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie