Sport
EONOS

Sportforum: 'Dopingstraf voor Rusland is een wassen neus, spierballentaal, symboolpolitiek'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportforum: 'Dopingstraf voor Rusland is een wassen neus, spierballentaal, symboolpolitiek'

"Een wassen neus, spierballentaal voor de bühne, symboolpolitiek." In het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken wordt niet mild geoordeeld over de straf die wereldantidopingbureau WADA Rusland heeft opgelegd.

Maandag werd bekend dat het WADA heeft besloten om Rusland voor vier jaar te verbannen van het mondiale sporttoneel. Dat houdt in dat de Russen onder meer niet welkom zijn op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, de Winterspelen van 2022 in Peking en WK's van internationale sportbonden die de WADA-code hebben ondertekend.

Marco Knippen (Noordhollands Dagblad), Simon Zwartkruis (VI) en NOS-voetbalcommentator Andy Houtkamp waren te gast in Het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken, waar onder andere de dopingstraf voor Rusland werd besproken.

'Symboolpolitiek'

Knippen volgt de zaak al jaren op de voet. Hij vindt de straf veel te mild: "Ogenschijnlijk is het de zwaarste sanctie uit de sportgeschiedenis, maar in de praktijk is het gewoon een wassen neus, spierballentaal voor de bühne, symboolpolitiek", zegt Knippen.

De door WADA uitgesproken straf betekent niet dat er geen Russische sporters mogen deelnemen aan de Olympische Spelen van Tokio en de Winterspelen in Peking. Atleten die kunnen aantonen dat ze voldoende zijn getest op doping en niet bij eerdere dopingzaken betrokken zijn en dus als 'schoon' kunnen worden aangemerkt, zouden onder neutrale vlag aan grote internationale sportevenementen (WK's, Olympische Spelen) kunnen deelnemen.

'Russen meer medailles dan Nederland'

Knippen legt uit: "Het knoeien heeft ertoe geleid dat van heel veel sporters niet meer getraceerd kan worden of ze echt schoon zijn geweest. Die gaan dus allemaal naar het sporttribunaal. Daar wordt dan geoordeeld dat er niet kan worden vastgesteld of ze schoon zijn of niet. Zo komen ze via de achterdeur toch binnen, onder de neutrale vlag."

In het Sportforum wordt de dopingstraf voor Rusland besproken

"Dan kun je zeggen: de nationale trots is gekrenkt omdat het niet onder Russische vlag gaat. Maar in de praktijk staan er straks in Tokio meer Russische sporters dan dat TeamNL gaat afvaardigen. En ze gaan waarschijnlijk ook meer medailles pakken dan Nederland. En welk signaal geef je dan af aan de sportwereld?", aldus Knippen.

Ster advertentie
Ster advertentie