Sport
EONOS

Van Fanny tot Sifan: de vijftig mooiste atletiekverhalen gebundeld

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Fanny tot Sifan: de vijftig mooiste atletiekverhalen gebundeld

De vijftig hoogtepunten uit de Nederlandse atletiek staan in De canon van de Nederlandse atletiek.

Van de vier gouden olympische medailles van Fanny Blankers-Koen in 1948 tot de twee gouden plakken van Sifan Hassan vorig jaar in Tokio. De vijftig hoogtepunten van de Nederlandse atletiek zijn gebundeld in De canon van de Nederlandse atletiek. Rolf Bos is één van de schrijvers en hij vertelt over het boek in Langs de Lijn en Omstreken.

Bos kwam op het idee door De canon van het Nederlandse voetbal dat vorig jaar is verschenen. Als atletiekjournalist had hij genoeg contacten in de atletiek om de vijftig bijzonderste verhalen te selecteren.

Volgens Bos draait het echt om die verhalen en mocht het boek geen opsomming van resultaten worden. “Fannie Blankers-Coen en Femke Bol komen er natuurlijk allemaal in. Maar daarna ga je toch een beetje speuren naar iets andere verhalen, zoals die van ultraloper Jan Knippenberg.”

Zilver van Druppers

Ook te gast is één van de atleten die in de canon is opgenomen: Rob Druppers. Op het WK Atletiek van 1983 won hij zilver op de 800 meter dankzij een vlammende eindsprint. “Als je later terugkijkt, zeg je: die sprint had ik eerder moeten inzetten. Maar dat is altijd achteraf.”

Druppers vertelt ook over het dieptepunt van zijn carrière een jaar later, toen hij de Olympische Spelen van Los Angeles vooraf moest verlaten vanwege een blessure. “Ik was favoriet voor een medaille en een paar dagen voor de start van de Spelen scheurde ik mijn hamstring”, zegt Druppers. “Dat heeft best wel heel lang doorgewerkt.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie