Sport

Jackie Groenen houdt van alles wat Manchester leuk maakt: voetbal en muziek

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Jackie Groenen houdt van alles wat Manchester leuk maakt: voetbal en muziek

Dat Jackie Groenen in Manchester speelt, dat kan bijna geen toeval zijn. De voetbalster voelt zich thuis in de stad van de muziek. Van Simply Red tot Oasis en alles wat er tussen zit. Jackie Groenen is behalve voetbalster ook vrouw van de wereld. Ze woonde in België, Frankfurt, Londen en nu in Manchester. Ze speelt bij de club van haar dromen, Manchester United.

#26 - Jackie Groenen: mooiweervoetbalster met een hart voor muziek

In de NOS Olympische podcast vertelt Groenen: "Ik zei laatst tegen mijn ouders dat je toch een beetje een troubadour aan het worden bent, qua wat is thuis, maar dat heeft wel wat. Ik vind het leuk dat ik overal een plekje heb. Maar ik vind het ook fijn om thuis te zijn. Ik heb dat nooit zo doorgehad: ik dacht altijd: 'ik zie wel waar ik eindig'. Maar dit corona-jaar is wel een eyeopener geweest. Ik wil uiteindelijk thuis eindigen. Waar precies weet ik niet, maar ergens in Nederland, ja."

Wel 'ja maar', geen hagelslag

Ze blijft ondanks haar leven in het buitenland wel echt Nederlands. "De typisch Nederlandse 'ja, maar' die heb ik ook zeker." Maar lang niet in alles is dat zo. Lachend: "Als mijn ouders kwamen, namen ze altijd standaard hagelslag mee. Maar dat was meer omdat zij het leuk vonden. Ik heb nog twintig pakken in de kast staan, haha."

Het leven in Engeland bevalt haar. Groenen: "Wat ik leuk vind, is dat sport heel erg leeft. Ik heb in Engeland het idee dat je moet kiezen. Je bent of voor City of voor United. Er is geen 'Ik kijk geen voetbal'. De stad begint nu weer open te gaan. Als ik nu in Manchester langs de pub loop zitten ze wedstrijden te kijken. Dat heeft wel wat."

Of ze als United-speler een liedjes van het door City geclaimde Oasis mooi mag vinden? Dat is wel een grappig verhaal. Ik heb ooit gepost dat ik op mijn balkon met mijn gitaar Don't look back in anger aan het spelen was... Daar heb ik echt heel veel reacties op gehad, Ja. Ik had niet helemaal door hoe gevoelig dat was."

Ze zag voetbal nooit als carrière. Thuis was voetbal er altijd. Zonder lala- zoals ze het zelf noemt. "Mijn ouders zijn wel van 'als je iets doet dan doe je het goed'. Ik heb altijd plezier gehad in trainen, in beter worden.. En nog steeds. Niet alleen in de sport, toen ik beter wilde worden in Engels ging ik met mijn vader songteksten uit cd-boekjes uitpluizen. Gewoon om beter te worden."

En er was judo, waar Groenen ook talent voor had. Ze is een generatiegenote van judoka's Sanne van Dijke en Frank de Wit, die ook in Tokio actief zijn. "Voetbal is waar ik het meest van hou. Dus ik heb nooit gedacht: het wordt judo geen voetbal. Maar ik vond judo loslaten wel moeilijker dan ik had verwacht. We waren aan het toewerken naar Rio. Sanne van Dijke was mijn trainingsmaatje. Het is zo cool om nu allebei hetzelfde mee te maken. Op Instagram volgen we elkaar en sturen dan een berichtje: 'goed gedaan'."

Ook als is Groenen pas 26 jaar. De toekomst lonkt soms. Groenen studeert rechten. En ja,de muziek. Ooit wil ze misschien in een bandje. Maar voor nu is gitaar spelen nog echt een hobby. Een bandnaam, voor als het ooit zover komt? Groenen lachend: "Jackie and the... is een mooi begin."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie