Sport

'Tom Dumoulin': Een duik in het lichaam en geest van de toprenner
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Tom Dumoulin': Een duik in het lichaam en geest van de toprenner

208 pagina’s telt zijn boek Tom Dumoulin, maar zelf heeft schrijver Patrick Bernhart de renner nooit gesproken. Die liet verstek gaan. Bernhart: "Het laatste wat ik wil is hem storen in de voorbereiding. Hij moet de Giro en de Tour winnen." Aan de hand van mediaoptredens, interviews met bekenden en wetenschappers komt hij wel een stukje dichtbij bij het fenomeen Dumoulin.

Mathieu van der Poel

Iedereen is eigenlijk wel fan van Dumoulin, maar toch is de held van du moment collega-renner Mathieu van der Poel. Bernhart: "Tom vindt dat geweldig. Dat heeft hij ook in de pers laten weten."

Het is volgens Bernhart tekenend voor Dumoulin dat hij de prestaties van Van der Poel meteen op zichzelf betrekt. "Van der Poel is een renner die heel aanvallend rijdt, dat is een les voor Dumoulin die meer afwachtend is."

Typerend

Een aantal zaken die Bernhart in zijn boek omschrijft, typeren de GIRO-winnaar uit Limburg. Zo haalde hij een 4 voor zijn eindexamen Latijn. Precies genoeg om te slagen. "Dat is kenmerkend voor Dumoulin. Hij gaat berekenend te werk en doet precies wat er nodig is om te slagen."

Zijn profielwerkstuk ging over lactaat afname na het trainen. Een ongebruikelijk onderwerp voor een scholier op de middelbare school, maar zijn trainers wisten niet hoe het daarmee zat. "Hij vond dat interessant en hij is een echte denker." Dumoulin wil altijd weten hoe zijn lichaam reageert en waarom hij dingen doet voor training.

Lichaamstaal

Dumoulin is een van de grootste sporthelden van deze tijd, maar voor velen ook een groot raadsel. Bernhart nam een body language-expert in de arm om zijn lichaamstaal te analyseren. "Bij lichaamstaal heb je drie types: analytisch, sensitief en actiegericht. Dumoulin is een mix van alle drie", blijkt uit onderzoek van de expert. "Hij is een gevoelige man en een keurslijf werkt niet bij hem. Daarom koos hij misschien ook ooit voor het wat lossere Sunweb-team. Die heeft een meer ontspannen sfeer."

Tegenstelling

Dumoulin wordt vaak een atypische rijder genoemd en dat zit hem volgens Bernhart in die tegenstellingen. "Hij wordt charismatisch genoemd. Mensen vinden hem aansprekend, maar hij houdt ook een gereserveerdheid. Hij is vriendelijk, maar kan ook heel boos worden."

Ster advertentie
Ster advertentie