Sport
EONOS

Nieuwe directeur Triatlon Bond: 'Meer aandacht voor welzijn sporter'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe directeur Triatlon Bond: 'Meer aandacht voor welzijn sporter'

De Nederlandse Triatlon Bond heeft sinds gisteren een nieuwe algemeen directeur: Thorwald Veneberg. De oud-renner werkte jarenlang als coach, technisch directeur en later algemeen directeur bij wielerbond KNWU. Bij de Triatlon Bond begint hij in een onrustige tijd. Na een rapport over een onveilig topsportklimaat stapte de volledige top van de bond op.

Volgens onderzoekers kregen triatleten op het nationaal trainingscentrum in Sittard te maken met grensoverschrijdend gedrag "waaronder pesten, emotionele mishandeling, zich aangezet voelen tot gewichtsverlies en zich aangezet voelen tot overmatig trainen".

Volgens Veneberg kunnen vooral jonge atleten last hier last van houden. "Het zijn adolescenten. Als ze daar in hun ontwikkeling als mens langdurig schade hebben opgelopen, dat vind ik wel het ergste", zegt hij in Langs de Lijn En Omstreken. Volgens hem wordt er inmiddels al gewerkt aan een cultuurverandering met meer aandacht voor het welzijn van sporters.

Wilde Rabojaren

Tussen 2001 en 2008 was Veneberg wielrenner voor de Raboploeg. Later kwamen er verhalen naar buiten over onder meer dopinggebruik en een wild nachtleven, maar daar kreeg Veneberg weinig van mee. "Ik had weinig behoefte om 's avonds naar een prostituee of een seksclub te gaan."

Die ervaringen neemt Veneberg mee in zijn carrière als sportbestuurder. "Het was voor mij wel een prikkel dat als ik het in de sport voor het zeggen heb, dan wil ik ervoor zorgen dat het wel anders is. Dat er meer aandacht is voor begeleiding."

Hotelincident Van der Poel

Onder zijn leiding was er de afgelopen jaren ook veel succes in de wielersport, maar er waren ook gemiste medaillekansen. Zo stapte Mathieu van der Poel op het laatste WK af, nadat hij de nacht had doorgebracht op het politiebureau vanwege een aanvaring met luidruchtige meisjes in zijn hotel.

"Je vraagt je af waarom belt Mathieu dan niet met de receptie", zegt Veneberg daarover. "Hij besluit er zelf op af te gaan en in het vervolg moeten we met elkaar afspreken wat je doet als zoiets plaatsvindt."

Oud-schaatsster Marianne Timmer is ook te gast en zij heeft wel begrip voor Van der Poels reactie. "Dat is een emotionele reactie. Ik zou me dat heel goed kunnen voorstellen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie