Sport

Het dilemma van het Afghaanse nationale elftal

NOS
foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Het dilemma van het Afghaanse nationale elftal

Voor het eerst sinds de machtsovername van de Taliban, speelt het nationale mannenelftal van Afghanistan een interlandwedstrijd. Het gaat om een vriendschappelijke wedstrijd tegen Indonesië. Dat gebeurt dinsdag in de Turkse badplaats Antalya, waar ze al een week op trainingskamp zijn. Het Afghaanse team heeft het lastig. Want aan de eisen van de Taliban voldoen, dat willen ze liever niet.


“Het is een bijzonder team, niet alleen omdat het het Afghaanse nationale elftal is, maar vooral ook omdat alle spelers uit verschillende landen komen”, zegt NOS Turkije-correspondent Mitra Nazar, die het elftal opzocht.

Het meest opvallende aan dit elftal is volgens Nazar misschien wel de bondscoach, de 31-jarige Anoush Dastgir. Hij is voor zover bekend de jongste bondscoach van een nationaal elftal ter wereld. En hij komt uit Arnhem. In de jaren 90 vluchtte hij en zijn familie uit Afghanistan en kwam hij terecht in Nederland. Drie jaar geleden werd hij coach van het nationale elftal van Afghanistan. Een team dat al jaren geplaagd wordt door allerlei problemen.

En nu de Taliban de macht hebben overgenomen staat het Afghaanse elftal voor een groot dilemma. “Ze willen niet dat we onder de Afghaanse vlag voetballen, maar onder hun vlag. Ook zien ze het volkslied graag anders. Ze accepteren niets van het vorige regime”, zegt Dastgir. Maar daar heeft hij geen boodschap aan. Het team gaat dinsdag voorafgaand aan de wedstrijd tegen Indonesië het Afghaanse volkslied zingen bij de originele Afghaanse vlag.

Dastgir weet dat als de Taliban dat zien, het verregaande consequenties kan hebben. “Dat ik niet meer naar Afghanistan kan of dat mijn spelers niet meer naar Afghanistan kunnen. Dat heb ik ze gisteren verteld, maar iedereen staat erachter. En als ik hierdoor geen bondscoach meer mag zijn, zal ik met opgeheven hoofd het bondscoachschap verlaten. Ik ga niet onder hun vlag bondscoach zijn.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie