Naar homepage
Sport

Duitse voetballers veroveren eredivisie
EONOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duitse voetballers veroveren eredivisie

De Duitse voetballers hebben de Eredivisie ontdekt. Met 26 spelers in het komende eredivisieseizoen is ons buurland zelfs hofleverancier. En dan zijn er ook nog eens drie Duitse trainers actief in onze hoogste voetbalklasse. Zelfs titelkandidaat PSV is in "Duitse handen" gevallen met een hoofdtrainer een drie spelers.

Als je op zoek gaat naar de eerste Duitser in het Nederlandse betaalde voetbal kom je waarschijnlijk uit bij Sepp Seeman, eind jaren vijftig topscorer bij Sportclub Enschede. Als we kijken naar de geschiedenis van deze eeuw zie je een grote verandering. In het seizoen 2001/2002 speelde er één Duitser in de eredivisie, Simon Cziommer bij FC Twente.

Negentien jaar later herbergt onze competitie maar liefst 26 Duitsers. Een toename die volgens Erik Meijer komt door het grote aanbod voetballers in ons buurland. De analist van onder meer de Duitse sportzender Sky Deutschland constateert in Langs de Lijn En Omstreken dat er voor die spelers weinig ruimte is in de Bundesliga, de hoogste voetbalcompetitie in Duitsland. Via de eredivisie proberen ze zich dan in de kijker te spelen.

Duitse Champions League winnaars

Onder leiding van trainer Hans-Dieter Flick veroverde Bayern München eind vorige maand de Champions League. Een jaar eerder was Liverpool de beste, eveneens onder Duitse leiding met Jurgen Klopp. Ook in Nederland lijkt steeds meer belangstelling te zijn voor Duitse trainers. PSV staat sinds deze zomer onder leiding van Roger Schmidt, een moderne voetbaltrainer die clubs anders laat voetballen.

Duitse voetbaltrainers zijn hip en volgens Meijer het voorbeeld in het moderne voetbal. "Vijf tot tien jaar geleden wilde iedereen Guardiola spiegelen en nu is het Klopp wat de klok slaat." Volgens Meijer is het geen slecht idee als de KNVB in haar zoektocht naar een nieuwe bondscoach over de grens kijkt. "Al die jongens spelen internationaal, dan maakt het toch niet uit of daar een Duitser, een Engelsman of een Spanjaard voor die groep staat?"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie