Feyenoord overklast door AZ in aanvallende wedstrijd

2. Feyenoord overklast door AZ in aanvallende wedstrijd

Drie keer is scheepsrecht voor AZ. De club uit Alkmaar kwam namelijk drie keer op voorsprong in de Rotterdamse Kuip; bij de derde goal kwam Feyenoord niet meer terug (2-3). Nadat de Alkmaarders eerder al PSV versloegen, was het nu Feyenoord dat moest buigen.

Feyenoord-AZ 2-3

Aanhaken of afhaken was het thema van deze wedstrijd. Het team dat zou verliezen, zou op zo'n ruime achterstand van koploper Ajax komen dat een kampioenschap uitgesloten lijkt. De droomstart was voor AZ. Na een subtiele steekbal van Albert Guðmundsson op Jesper Karlsson kwamen de Alkmaarders op 0-1.

AZ stond gegroepeerd, maar in het vervolg van de eerste helft wist Feyenoord er regelmatig door te breken. Eerst schoot Ridgeciano Haps op de vuisten van Marco Bizot. Ook AZ kreeg de mogelijkheid de score te verdubbelen. Myron Boadu was niet zelfzuchtig en gunde Karlsson zijn tweede treffer, maar Nick Marsman trad reddend op.

Gelijkmaker

Nicolai Jørgensen brak de ban voor Feyenoord met de gelijkmaker (1-1). De bal ging in zijn richting, toen Jens Toornstra hem oppikte omdat Jørgensen buitenspel stond. Later belandde de bal wel bij de Deen, die wat tijd nodig had voordat hij het doel wist te vinden. Tot aan de rust ging het gelijkwaardig op, met nog een enkele kans voor AZ. Marsman hield alle aanvallen onder controle.

Perfect op maat

Tot direct na rust. Boadu kreeg de bal perfect op maat van Fredrik Midtsjø. In zijn vijftigste wedstrijd voor AZ hoefde de spits alleen maar tegen de bal aan te lopen (1-2). De goal kwam tot stand na balverlies van Mark Diemers. De Feyenoord-middenvelder maakte dat helemaal goed met de 2-2. Beide ploegen bleven hierna aanvallend voetballen. Dat maakte het vooral voor de neutrale toeschouwer een leuke wedstrijd.

Beslissende goal

Voor de derde keer kwam AZ voor in de 70e minuut. Calvin Stengs gaf een lange voorzet vanaf de linkerkant van het strafschopgebied op Boadu. De aanvaller schoot onder het lichaam van Marsman door (2-3). Invaller Tijjani Reijnders was nog dichtbij de definitieve nekslag, maar mikte op de paal. Vanaf elf meter miste Teun Koopmeiners ook nog een strafschop.

Feyenoord haakt af

AZ staat na deze overwinning vierde in de Eredivisie, met twee punten voorsprong op nummer vijf Feyenoord. De achterstand van AZ op koploper Ajax bedraagt na achttien wedstrijden zeven punten.