Sport
MAX

Nieuwe pijl van TU Delft schot in de roos voor darters

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe pijl van TU Delft schot in de roos voor darters

Onderzoekers van de TU Delft hebben een nieuwe dartpijl ontworpen, waarmee darters nog preciezer kunnen gooien. De pijl zou voor de helft efficiënter zijn dan andere pijlen. Ook deden ze voor het eerst onderzoek naar de werptechniek van darters. In Villa VdB een gesprek met hoogleraar Spierskeletmechanica Dirk Jan Veeger.

Aerodynamica en vliegmechanica

De nieuwe dartpijl is ontworpen met kennis uit de aerodynamica en vliegmechanica met als doel om darters meer controle te geven over hun worp. Delftse onderzoekers op het gebied van lucht- en ruimtevaarttechniek ontdekten dat de aerodynamische en ontwerpprincipes die ze voor vliegtuigen en raketten gebruiken, ook betrekking hebben op dartsport.

Verbeterde precisie en controle

Daarnaast kan de nieuwe pijl mogelijk ook de prestaties van darters verbeteren. De pijl is zo'n vijftig procent preciezer. "Een dartpijl bestaat uit de punt en de achterkant. Dit noemen we de flight. We hebben geëxperimenteerd met het zwaartepunt van de pijl en daarnaast de flight, aerodynamisch beter gemaakt", aldus Veeger.

Onderzoek naar werptechniek van darters

Daarnaast deed Veeger voor het eerst onderzoek naar de werptechniek van darters. "Ons onderzoek richtte zich op de armbeweging van de darters tijdens het gooien van de pijl en de vluchtbaan van de pijl na het moment van loslaten." Volgens Veeger kunnen met deze metingen de worptechnieken tussen amateur- en professionele darters en tussen de individuele professionele darters vergeleken worden.

"Hierbij analyseren we de herhaalbaarheid van de worpen en het effect daarvan op de scoring precisie, als we dit weten kan je darters ook gaan corrigeren tijdens een wedstrijd. Met hopelijk positieve gevolgen en hogere scores." Darter Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld waren enthousiast over het onderzoek en de nieuwe pijlen.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie