Sport
EONOS

Het is wennen na negen maanden op zee

foto: sechayai.nlfoto: sechayai.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. Het is wennen na negen maanden op zee

Negen maanden lang voeren Frans Budel en Ysbrand Endt over de wereld om het podium te bereiken van een van de zwaarste zeilwedstrijden. Het werd zelfs de hoogste trede van dat ereschavot. Vorige week mochten ze zich kronen tot de eerste Nederlandse winnaars van de Globe40. Een paar dagen later zetten ze weer voet op Nederlandse bodem en begonnen ze weer aan het 'normale' leven. En dat is wennen, vertellen ze in Langs de Lijn En Omstreken.

Frans Budel is in het dagelijkse leven mede-eigenaar van een groot aannemersbedrijf. Afgelopen maandag stapte hij na zo'n tien maanden weer het kantoor binnen. Een vreemde gewaarwording want hij had er eigenlijk niets te doen. "Het is even schakelen", legt Budel uit. "Zeker als je gewend bent fulltime te werken met je eigen bedrijf en je broer in de bouw."

Samen met Ysbrand Endt vertrok hij op 1 juli 2022 uit Nederland om zijn droom, maar ook die van zijn vader te vervullen. Die probeerde het elf jaar geleden al maar dat mislukte. Twee jaar later probeerde hij het opnieuw, nu met zijn zoon Frans erbij en ook toen zat materiaalpech ze in de weg. Vader verkocht de boot aan zijn zoon en die vond in de professionele zeiler Endt een partner waarmee het wel lukte de wereld rond te zeilen.

Dat het de twee mannen lukte mocht de vader van Frans niet meer meemaken. In november overleed hij plotseling terwijl zijn zoon aan de andere kant op volle zee zat. Een moeilijk moment omdat Budel al snel doorhad dat het niet te doen was om terug te keren voor de uitvaart. "Teruggaan was alles weggooien wat je al opgebouwd hebt en dat had mijn vader nooit gewild."

Het emotionele moment zorgde er wel voor dat de hechte band tussen beide zeilers nog sterker werd. In de negen maanden dat de race duurde leerden ze veel van elkaar. Budel werd een nog betere zeiler en Endt leerde dat heftige emoties niet slecht hoeven te zijn. "Als er een stressmoment is geweest kunnen we heel fel naar elkaar zijn, dat betekent ook best wel wat schelden en onaardige worden gebruiken, maar na dat moment is het klaar en blijft er ook niets hangen. Dat is ontzettend belangrijk"

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie