Sport
MAX

'Het leven op zee is simpel: zeilen, eten, poepen en slapen'

foto: Maliziafoto: Malizia
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het leven op zee is simpel: zeilen, eten, poepen en slapen'

Nu zijn het nog oefentochten, maar in januari gaat Rosalin Kuiper met haar team de wereldzeeën bedwingen in The Ocean Race. "In 7 maanden doen we zeven etappes", lacht ze van oor tot oor in Villa VdB. Ze heeft er zin in, dat is duidelijk.

Haar team bestaat uit vijf mensen: vier zeilers en een on-board reporter. Kuiper had The Ocean Race al langer als doel. "Zelf doe ik dit nu 10 jaar. 8 jaar geleden maakte ik voor mezelf de keuze dat ik deze race wilde varen. Anderen zeiden dat ik wat anders moest bedenken. Je moet zorgen dat je goed genoeg bent. En dat je in the picture bent. Ik heb mezelf klaar gestoomd en vorig jaar kreeg ik het verlossende belletje."

40 dagen zee

Zelf kijkt Kuiper het meest uit naar de etappe tussen Kaapstad en Brazilië. Die tocht duurt 40 tot 45 dagen. Kuiper heeft daar, ondanks haar vele ervaring, zelf nog nooit gevaren. "Het is in de Zuidelijke Oceaan, het is wel een uitdaging. Dat wordt wel spannend!"

Het leven op zee omschrijft ze als tweeledig: dichtbij de natuur en simpel leven. "Je bent aan het zeilen, eten, poepen en slapen. Verder is er geen afleiding. Hoe bar het kan zijn, het is wel kalmerend."

Maar het kan ook gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld tijdens een storm met gigantische golven. Toch maakt Kuiper zich daar niet zoveel zorgen over. "We zijn getraind. En juist daarom zijn we met een volledig professionele bemanning en kan niet iedereen dit zomaar doen. Je doet dit samen. Het is simpel: mijn leven hangt af van mijn collega. En andersom. Dus je moet daar goed mee omgaan."

Land ruikt bloemig

Hoe het is om na 40 dagen op zee ineens land te zien? "Een apart gevoel. Je ruikt het land als eerst. Kaapstad ruikt bijvoorbeeld heel anders dan Alicante. Kijk, op zee ruik je niets. Maar land... Als de wind de juiste kant op staat, ruik je een bloemige geur. En dan raak je een beetje gedesoriënteerd." Nederland ruikt volgens Kuiper trouwens een beetje vissig.

15 januari gaat Kuiper van start in The Ocean Race.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie