Sport
NOS

Goud voor Kimmann en einde olympische droom Grol: dit is de nacht van RadiOlympia

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Goud voor Kimmann en einde olympische droom Grol: dit is de nacht van RadiOlympia

De nacht van RadiOlympia kende hoogtepunten en diepe dalen. Tranen om het goud van Kimmann, maar ook om het verlies van judoka Henk Grol: binnen 25 seconden ziet hij zijn olympische droom in duigen vallen.

Vlak voor de race van Kimmann voorspelt BMX'er Merle van Benthem, "hij haalt een medaille." En zo geschiedde. De BMX'er pakt olympisch goud. Verslaggever Sebastiaan Timmerman: "Hij doet het, hij flikt het. De wereldkampioen van 2015, die gisteren na de kwartfinale nog zo twijfelachtig was. Hij twijfelde aan alles en iedereen. Hij twijfelde aan die knie, wat zal er nu een hoop van hem afvallen. Niek Kimmann heeft zijn droom waargemaakt."

BMX'er Kimmann wint goud

In de studio houdt BMX'er Merle van Benthem het niet droog. "Ik ben gewoon echt emotioneel voor die jongen. Hij heeft zoveel meegemaakt en dit vind ik echt mooi." Na de wedstrijd wordt Kimmann tijdens een interview door zijn vader gefacetimed: "Ben je niet voor niets wakker gebleven he?" Tussen de krakende lijn door hoor je nog net zijn vader zeggen: "Ik ben zo trots op jou."

BMX'er Kimmann is hiermee de eerste Nederlandse olympisch kampioen ooit in deze sport. Bij de Nederlandse vrouwen ging Merel Smulders er verrassend met de bronzen BMX-medaille vandoor. Haar zus, Laura Smulders, ging in de halve finales hard onderuit.

Video niet beschikbaar

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Olympische droom Grol in duigen

Henk Grol kwam vannacht in actie. De 36-jarige judoka eindigt zijn topsport-carrière op dit toernooi, op de heilige tatami van de Budokan in Tokio. "Hij is hier voor een ultiem slot van zijn carrière", zegt verslaggever Matthijs Weststrate.

Maar, dat gaat anders dan verwacht en gehoopt. Want de Oezbeekse tegenstander wint binnen 25 seconden met een ippon. "Het is over en uit", zegt Weststrate. "Ongelofelijk, dit had niemand verwacht. Hij slaat de handen voor de ogen. Zijn dag is voorbij. Hij had het helemaal bedacht, hij heeft hier naartoe gewerkt. Hij heeft hiernaar uitgekeken. Maar het is binnen 25 seconden klaar. Geen olympisch ultiem einde voor Henk Grol."

Het individuele toernooi van Grol is hiermee klaar, hij komt nog wel in actie in de teamwedstrijd morgen.

Video niet beschikbaar

Roeicoach Verdonkschot vanuit quarantaine

De meeste Nederlandse medailles komen van de roeibaan. Roeicoach Josy Verdonkschot heeft alles moeten zien vanuit zijn hotelkamer in het quarantainehotel. "Ik probeer ervan te maken wat ervan te maken valt", zegt de roeicoach. "Mijn atleten hebben allemaal hun toernooi kunnen uitvoeren. Dus daar heb ik dan enigszins vrede mee. Dat ik hier dan een beetje moet cocoonen op mijn kamer, dat neem ik dan voor lief."

Verdonkschot: "Voornamelijk wat je mist is persoonlijk contact. Je kunt wel een voorbespreking doen via Zoom of WhatsApp, maar wat ik zelf met name mis is debriefing achteraf. Met name op momenten dat dingen niet helemaal goed lopen." Verdonkschot hoopt dat de roeidames die hij coacht hier ook wat van leren. "Verwacht het onverwachte, alles kan gebeuren. Zorg dat je focust op dat waar je voor komt en niet waar je geen invloed op hebt en dat hebben ze prachtig gedaan."

Over de lichtdubbel finale van gisteren van Keijser en Paulis zegt Verdonkschot: "Dat was denk ik een perfecte race. En ik denk niet dat mijn aanwezigheid of afwezigheid daar iets aan veranderd heeft. Ik denk dat ze dat zelf gedaan hebben. Als je op het scherpst van de snede wedstrijden vaart, dan moet je accepteren dat er af en toe fouten gemaakt worden. Maar dat maakt niet uit: je laat zien dat je het in je hebt."

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie