Sport
EO

Ajax probeert test regels tijdens Future Cup: wordt voetbal er leuker van?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ajax probeert test regels tijdens Future Cup: wordt voetbal er leuker van?

Effectieve speeltijd, tijdstraffen, inschieten in plaats van ingooien en de 'vliegende wissel': bij het jeugdtoernooi Future Cup, wat Ajax eind maart organiseert, worden nieuwe regels uitgeprobeerd. Emeritus hoogleraar Gerard Sierksma is groot voorstander van experimenteren, maar waarschuwt: "Dit verhoogt de intensiteit van het spel", zegt hij in Dit is de dag.

Dit is de dag vroeg Sierksma naar een aantal nieuwe regels, samen met oud-scheidsrechter Mario van der Ende en oud-trainer van onder andere Feyenoord, Gert-Jan Verbeek.

Moeten de regels voor voetbal anders? (28 februari 2024) - Dit is de Dag

Wil je meepraten over deze nieuwe regels? Dat kan via het platform DIT via deze link.

Self-pass en inschot

Twee nieuwe regels die tijdens de Future Cup worden geprobeerd, zijn de zogenoemde 'self-pass' en het inschot. Bij de self-pass hoeft een vrije trap niet meer naar een andere speler geschoten worden, maar kan er gewoon gedribbeld worden. Sierksma is daar voorstander van, omdat het bijvoorbeeld bij hockey goed werkt. Verbeek vindt het niks. Hij is bang dat het veel gedoe kan geven: "Waar heeft de overtreding plaatsgevonden? Ligt de bal stil? Dat geeft alleen maar onduidelijkheid. Dit is gewoon een rustmoment. Een voetbalregel die altijd goed heeft gewerkt."

Ook over het inschot, waarbij de traditionele ingooi wordt vervangen door een soort vrije trap op de lijn, zijn de meningen verdeeld. Verbeek vindt het wel het proberen waard, maar Van der Ende ziet juist weer moeilijkheden: "Bij een vrije trap moet je 9 meter afstand nemen. Moet dat hier ook? Het zal praktisch lastig zijn. In ruimte krijg je een heel ander spel", zegt hij.

Tijdstraffen

Onlangs werden er discussies gevoerd over de blauwe kaart, die naast de gele- en rode kaart zou kunnen worden ingevoerd. Bij deze kaart hoort een tijdstraf: de speler die hem krijgt moet een paar minuten in de dug-out zitten. Verbeek is een groot voorstander van tijdstraffen: "Het huidige gele kaarten-systeem vind ik competitievervalsing", zegt hij. Als tegenstander heb je er niks aan als iemand een gele kaart krijgt, tenzij hij er nog eentje krijgt in dezelfde wedstrijd. Een schorsing geldt pas na vijf gele kaarten in verschillende wedstrijden, waardoor een andere tegenstander uiteindelijk profiteert. Oneerlijk, vindt hij: "Ik ben voor onmiddellijk straffen."

Van der Ende ziet juist weer beren op de weg. Hij is bang voor subjectiviteit. De ene scheidsrechter zal sneller een tijdstraf opleggen dan de ander: "Als een speler zegt 'je hebt soep in je ogen', dan zal de ene scheidsrechter een tijdstraf geven en de ander erom lachen", zegt hij. Hij verwacht ook meer blessures, omdat spelers een paar minuten stil staan. Zeker bij koud weer kan het een probleem vormen.

Effectieve speeltijd

Veel voetballiefhebbers zouden graag zien dat er effectieve speeltijd wordt ingevoerd. In plaats van een klok die constant doorloopt, zoals nu het geval is, zou de klok stil worden gezet als het spel stilligt. Hier is Van der Ende wél groot voorstander van, om tijdrekken tegen te gaan. Tijdrekken wordt op dit moment gecompenseerd door extra tijd die de scheidsrechter geeft aan het einde van een helft, maar volgens de oud-scheidsrechter werkt dat niet. "Extra tijd is nattevingerwerk. Twee keer een half uur, of twee keer 35 minuten, is voor iedereen duidelijk, dan heb je geen gezeur meer", vindt hij.

Sierksma organiseerde ooit al een wedstrijd met effectieve speeltijd tussen twee amateurteams. Die wedstrijd duurde twee keer een half uur, maar het viel op dat dat bijna niet te doen was. "Door al die nieuwe spelregels wordt het spel veel intenser. Twee keer dertig minuten is dan best lang", zegt hij. Twee keer twintig minuten zou voor hem beter zijn.

Wild idee: buitenspel afschaffen in de 16

Los van de Future Cup, war de voorstaande regels dus worden getest, heeft Sierksma nóg een idee: buitenspel afschaffen in de 16. Als er meer dan twee verdedigers in het strafschopgebied staan, kan een aanvaller geen buitenspel staan. "Dat zou voor mij de mooiste regel zijn om het voetbal leuker te maken. Bij voetbal zijn er erg weinig doelpunten, zeker vergeleken met andere balsporten. Als je dit afschaft, zijn er meer doelpunten", denkt hij. Hij wil niet buitenspel helemáál afschaffen, omdat aanvallers dan bij het doel kunnen blijven hangen. Een nog wilder idee van Sierksma is de regel invoeren dat de keeper de bal niet klemvast mag houden.

Verbeek vindt dit allemaal wel érg ver gaan. Hij vindt dat Sierksma het best een nieuwe sport kan bedenken. "Voetbal is de populairste sport en het neemt nog steeds aan populariteit toe", vindt hij.

Ster advertentie
Ster advertentie