Sport
NOS

'De blauwe kaart is te ingewikkeld, geef gewoon een tijdstraf bij elke gele kaart'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'De blauwe kaart is te ingewikkeld, geef gewoon een tijdstraf bij elke gele kaart'

Een blauwe kaart en een tijdstraf van tien minuten bij aanmerkingen op de arbitrage, tactische overtredingen of tijdrekken? Te ingewikkeld, betoogt Hugo Borst met zijn Stelling van deze week. Geef gewoon een tijdstraf bij elke gele kaart, is Borst van mening.

Het was een opvallend nieuwtje uit de voetbalwereld, eerder deze week. Britse media berichtten over de mogelijkheid van de invoering van een blauwe kaart. Deze nieuwe kaart, zo luidde het idee, zou met een tijdstraf komen en worden ingezet bij aanmerkingen op de arbitrage, tactische overtredingen en tijdrekken. Directe impact dus.

"Ik pleit voor het invoeren van een tijdstraf", zegt Hugo Borst. "Vijf à tien minuten voor elke gele kaart. Er vallen altijd wel drie, vier, vijf kaarten in een wedstrijd. Een tijdstraf zou spectaculair zijn voor het spel."

Waarom een tijdstraf? "Een gele kaart is pas interessant als iemand er twee krijgt", legt Borst uit. "Nu is het zo dat een willekeurige club ergens in het seizoen profijt heeft van de vijf gele kaarten die een speler van de tegenstander heeft opgebouwd in andere wedstrijden."

Quote

Een gele kaart is pas interessant als iemand er twee krijgt

Hugo Borst over de impact van gele kaarten

Niet bepaald eerlijk, vindt Borst. "Een kaart zou op dat moment in de wedstrijd consequenties moeten hebben. Dat vind ik het allerbelangrijkste."

Onnodig ingewikkeld

De overtredingen die de blauwe kaart zou moeten bestraffen, worden vooralsnog opgevangen door de gele kaart - zonder tijdstraf dus. Zou de toevoeging van nóg een kaart de sport niet onnodig ingewikkeld maken? Ja, zegt Borst. "Rood, geel, blauw, de VAR erbij, dat wordt te onoverzichtelijk. Zeker zolang de duiding ontbreekt die het rugby en American football wel hebben."

Hij vervolgt: "In die sporten wordt goed aan het publiek uitgelegd wat er aan de hand is. In het voetbal is het zo onduidelijk, we discussiëren ons wekelijks rot. Een tijdstraf is goed verzonnen, maar om er een blauwe kaart van te maken is onzinnig."

Wat vinden de luisteraars?

Luisteraars kunnen hun mening delen via de NPO Radio 1-app. Karin is voorstander van het invoeren van een tijdstraf. "Een uitstekend idee", schrijft ze. "Een tijdstraf bestaat al jaren in het handbal, (ijs)hockey, basketbal en waterpolo."

Ook Robert ziet wel wat in tijdstraffen, al dan niet in combinatie met een blauwe kaart. "De blauwe kaart lijkt me te voorzien in een behoefte. De gele kaart schiet met name tekort bij het professioneel afbreken van een veelbelovende aanval", schrijft hij. "Rood kan dan niet. Tijdrekken, wat is dat irritant. Keepers kunnen dan ook een tijdstraf krijgen, dat is ook een voordeel."

Jaco twijfelt. "Bij tijdstraffen gaat het team dat een man minder heeft, tien minuten de bus parkeren", voorspelt hij. "Daar wordt het spel niet aantrekkelijker van, lijkt me."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie