Sport
MAX

Mark Wotte is voetbaltrainer in Syrië: 'Voetbal brengt hier vreugde'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mark Wotte is voetbaltrainer in Syrië: 'Voetbal brengt hier vreugde'

Mark Wotte werkt bij de Syrische voetbalbond en traint de grootste talenten van het land. In Villa VdB een gesprek over zijn werkzaamheden, de nasleep van de aardbeving en zijn doelen.

Damascus

Zelf woont Wotte op dit moment in Damascus, maar de voorbereidingen van wedstrijden doet hij vooral in omliggende landen. Daar zijn de voorzieningen beter. Wotte was in Damascus tijdens de aardbeving. "Het was ’s nachts en alles trilde, ik had nog nooit een aardbeving meegemaakt en dacht, wat gebeurd hier." De volgende dag waren er nog helemaal geen telefoonverbindingen. In de dagen erna druppelden langzaam berichtjes binnen van spelers dat ze veilig waren. "Al mijn spelers hebben het overleefd."

Relatief rustig

Veel spelers zijn wel hun huis verloren en slapen daarna in auto’s. "Ze moesten er natuurlijk ook voor hun familie zijn, maar ze hebben snel weer het leven opgepakt." In Syrie is het al jaren onrustig en ook woedde enige jaren een heftige burgeroorlog, maar volgens Wotte is het in Damascus 'relatief rustig.'

Gepasseerd station

Wotte heeft ervaring om in onrustige landen te werken, zo werkte hij destijds in 2010 in Egypte. "Je maakt wat avonturen mee, gedurende de jaren." Zelf focust hij zich nu samen met zijn ploeg om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. In Nederland ziet hij zich ook niet snel terugkeren: "Ik heb het gedaan, volg het Nederlandse voetbal op de voet… Maar dat station ben ik gepasseerd. Ik heb niet meer de energie om een baan als technisch directeur aan te nemen."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie