Sport
BNNVARA

Weigerende uitgevers en dwarse familieleden: waarom de biografie over Limburgse voetbaltrainer Gène Gerards nog steeds niet in de winkel ligt

foto: OFI Kretafoto: OFI Kreta
  1. Nieuwschevron right
  2. Weigerende uitgevers en dwarse familieleden: waarom de biografie over Limburgse voetbaltrainer Gène Gerards nog steeds niet in de winkel ligt

Als we het hebben over 'de Limburger die een grootheid werd op Kreta', dan hebben we het natuurlijk over voetbaltrainer Gène Gerards. Niet veel mensen zullen deze markante Limburger kennen en daar wil Jos van Meeuwen met zijn boek verandering in brengen, vertelt hij in B.V.S.C.

Dat weinig mensen weten wie Gerards was, is niet zo gek. Gène Gerards leidde namelijk een bescheiden bestaan als voetballer en als assistent-trainer van Roda JC. Totdat hij halverwege de jaren '80 naar Griekenland verkaste. Gerards werd daar trainer van OFI Kreta, een club ergens uit de middenmoot.

Hoe komt een Limburger nou bij een club als OFI Kreta terecht? Van Meeuwen: "Hij haalde ooit de Griek Grigoris Tsinos naar Roda JC. Die vertrok later weer naar Griekenland en die kwam bij OFI terecht. Op een gegeven moment had die club een coach nodig en noemde Tsinos de naam van Gerards." En zo geschiedde.

Paste perfect in Griekse cultuur

Het contract van Gerards bij OFI had echter wel nog wat voeten in de aarde. Het eerste aanbod van de club accepteerde hij niet. "Gerards was in een hotellobby gaan zitten wachten. Alsof ie het ding bezat en kwam al snel tot de conclusie dat er wel meer te halen viel", legt Van Meeuwen uit. "Hij vroeg toen het dubbele van wat men hem bood en tot zijn verbazing werd dat meteen geaccepteerd."

"Gerards bleek al gauw goed te passen in de Griekse cultuur. Hij kon het goed met de mensen vinden, sprak goed Grieks en werd zeer geliefd door de Kretenzers. Sterker nog, Gerards zou 15 jaar lang de hoofdtrainer van OFI blijven terwijl Griekenland erom bekend stond een trainerskerkhof te zijn", vertelt Van Meeuwen.

Quote

Iedereen kende Gerards en iedereen sloot hem in de armen.

Jos van Meeuwen

Successen van OFI Kreta

OFI Kreta won onder leiding van Gerards één keer de Griekse beker, versloeg Atletico in de UEFA Cup van '93 en kwam tot de tweede ronde, en groeide uit tot een uitdager van Griekse topclubs als Panathinaikos en Olympiakos Piraeus. Toen was zijn status als adonis van OFI bereikt. "Iedereen kende Gerards en iedereen sloot hem in de armen", zegt Van Meeuwen. In de 15 jaar dat Gerards de trainer was van OFI, wist de club zes keer zich te plaatsen voor Europees voetbal, waarvan ze twee keer de achtste finale bereikten.

Bovendien had Gerards een uitstekend oog voor talent, weet Van Meeuwen te vertellen. Dat blijkt wel uit de spelers die ooit van de jeugdopleiding van Kreta of één van de voetbalscholen van Gerards kwamen. Denk daarbij aan onder andere Machlas, Anastasiou en later ook nog Samaras en nu Hatzidiakos bij AZ.

Een boek zonder uitgever

Kortom: alle ingrediënten voor een prachtige biografie, dacht ook Van Meeuwen. En met voetbalboeken als Kieft, Sneijder en Gijp die als warme broodjes over de toonbank gaan, zou het een recept voor succes kunnen zijn. Toch denkt de uitgever daar anders over, die is bang dat het boek niet verkoopt. Dat is één van de redenen dat het boek van Van Meeuwen stof ligt te happen op de plank. Een andere uitgever is nog niet bereid gevonden.

Het andere obstakel vormt de Griekse familie van Gerards. Van Meeuwen: "Uiteraard heb ik contact gehad met de Griekse familie over de publicatie van het boek. Zij willen niet dat het uitgegeven wordt, omdat men beweert dat Gerards op zijn sterfbed gezegd zou hebben dat er geen boek over hem geschreven mag worden."

Volgens Van Meeuwen is dat gek, want hij interviewde de Limburgse voetbaltrainer een aantal keer voor zijn boek. Bovendien stond hij graag in de belangstelling, zegt ook de oudste dochter van Gerards. Wat dan wel de oorzaak is van de afkeurende houding van de familie weet de schrijver niet: "Dat is pure speculatie, maar misschien denkt de Griekse familie dat ik geld over de rug van 'hun' Gerards ga verdienen."

De Limburgse voetbaltrainer die een grootheid op Kreta werd - B.V.S.C.

Meer van B.V.S.C.?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie