Sport
EONOS

Belgische onderzoeker adviseert: blijf bij fietsen en lopen uit de slipstream

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Belgische onderzoeker adviseert: blijf bij fietsen en lopen uit de slipstream

Een frisse neus halen door een rondje te fietsen, hardlopen of wandelen in de buitenlucht is in Nederland toegestaan, onder de voorwaarde dat je je aan de anderhalve meter-regel houdt en niet met een groep de weg op gaat. Maar volgens onderzoekers is die anderhalve meter afstand tijdens het sporten niet altijd genoeg.

De Belgische Bert Blocken is professor aerodynamica aan de TU Eindhoven en de KU Leuven. Hij deed onderzoek naar de afstanden die mensen eigenlijk zouden moeten aanhouden als ze bewegen. De conclusie: wie tijdens het bewegen ademt, hoest of niest, creëert een wolk van druppeltjes achter zich die veel verder reikt dan anderhalve meter.

Blocken stelt voorop: "Het is geen virologisch onderzoek. We hebben alleen gekeken naar de manier waarop druppeltjes zich verspreiden. We hebben gekeken naar welke afstand je moet nemen om net zoals bij de 1,5 meter afstand geen druppeltjes van de ene naar de andere persoon over te dragen."

20 meter afstand

"Het onderzoek kan eigenlijk in een zin worden samengevat: blijf uit de slipstream", zegt Blocken, die veel onderzoek doet naar de luchtweerstand die wielrenners ervaren als ze achter iemand anders, in de zogeheten slipstream, fietsen.

"Dat is de plaats waar aerodynamisch gezien de druppeltjes terecht komen. In welke mate dat gevaarlijk is of niet, dat laat ik over aan de virologen. Ik denk dat de virologen het over een ding wel eens zijn: dat is dat de overdracht via druppeltjes vrij effectief is."

"Om die druppeltjes te vermijden moet je uit de slipstream, dus een stapje opzij zetten. Of, als je toch in de slipstream moet zitten, dan moet je afstand houden. En die afstand is een stuk groter: als je 30 kilometer per uur fietst, dan is die afstand 20 meter."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie