Sport
EONOS

Sportforum: 'Het systeem van Oranje is on-Nederlands, maar hiermee kun je wel wereldkampioen worden'

foto: Getty Imagesfoto: Getty Images
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportforum: 'Het systeem van Oranje is on-Nederlands, maar hiermee kun je wel wereldkampioen worden'

Na de poulefase van het Nederlands elftal was er veel kritiek op de speelstijl van Oranje. In de achtste finales tegen de Verenigde Staten was het spel al een stuk beter, maar nog wel in hetzelfde 5-3-2 systeem. "Het is niets nieuws, we deden dit ook al in voorgaande toernooien. Onbegrip voor de kritiek", klink het in het Sportforum van Langs de Lijn en Omstreken.

In het Sportforum bespreken schrijver en journalist Edwin Winkels en voetbaltrainer Hedwiges Maduro de kritiek op het Nederlands elftal. "Het systeem is on-Nederlands, maar je ziet ook in de eredivisie dat steeds meer clubs het 4-3-3 systeem veranderen naar 5-3-2", aldus Maduro.

Volgens Winkels springt er nog geen Nederlands elftalspeler boven de rest uit: "Gakpo maakte drie mooie goals, maar naast die doelpunten was hij niet bijzonder. Als ik iemand moet aanwijzen, dan kies ik voor Nathan Aké.

Verdedigend gezien heeft hij niet gefaald en hij blijft gemiddeld redelijk spelen." Maduro vindt ook dat Frenkie de Jong nog niet heeft laten zien wat hij kan: "Frenkie levert veel ballen in en dat aspect moet beter". Maar aan het systeem ligt het niet volgens zowel Winkels als Maduro.

"Dat wij maar 30% balbezit hebben tegen Amerika is niet des Nederlands. Maar dat komt ook omdat we gezien worden als één van de grote landen in de voetbalwereld", zegt Maduro. "Het verschil met landen als Frankrijk en Brazilië is groot. Bij Oranje zie je soms een tekort aan beweging, terwijl bij Frankrijk en Brazilië alles heel dynamisch is. We moeten vertrouwen putten uit de wedstrijd tegen de Verenigde Staten", aldus Winkels.

Vandaag stond de boottocht op de planning bij het Nederlands elftal. Even ontspannen en vooral niet denken aan voetbal. "Dat is enorm belangrijk. Je bent een mens en die moet ook rust hebben. Zelf was ik meer een kaarter tijdens ontspanningsmomenten', zegt Maduro bij Langs de Lijn en Omstreken. "De Argentijnen gaan voor de wedstrijd tegen Nederland barbecueën. Er schijnt meer dan 800 kilo aan vlees vanuit Argentinië te zijn meegenomen", vertelt Winkels over de traditionele barbecues van de Argentijnen.

Nederland maakt een goede kans tegen Argentinië volgens Winkels en Maduro. "De Argentijnen stonden aardig onder druk na de eerste wedstrijd. Die hebben ze van zich afgespeeld, maar ze hebben nog geen topniveau laten zien. Ik ben van mening dat we de Argentijnen kunnen verrassen'", meent Winkels.

De man die centraal staat bij Argentinië is natuurlijk Lionel Messi. "De vraag gaat niet over hoe we Messi moeten afstoppen, maar de aanvoer naar Messi toe is van belang", stelt Maduro.

De wedstrijd van Nederland tegen Argentinië is aanstaande vrijdag om 20.00 uur.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie