Sport

Begint Nederland goed aan EK tegen Oekraïne?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Begint Nederland goed aan EK tegen Oekraïne?

Het Nederlands Elftal is er weer bij, en dat is prima. Na een afwezigheid op internationale eindtoernooien van ruim zeven jaar, speelt de ploeg van Frank de Boer vanavond om 21.00 uur zijn eerste wedstrijd tegen Oekraïne. Je volgt de wedstrijd live op NPO Radio 1.

Het EK 2020 is voor het gros van de spelers binnen de Nederlandse selectie het eerste internationale landentoernooi waar zij aan deelnemen. Zo ook voor Matthijs de Ligt. Al is het onduidelijk of de 21-jarige verdediger van Juventus vanavond al inzetbaar is. De Ligt kampt met een blessure aan zijn lies, die hij afgelopen zaterdag op de training opliep.

In een interview met de NOS geeft hij aan dat de kans ‘fiftyfifty’ is dat hij speelt: “Maar ik voel me goed. Laten we zeggen 60 procent kans dat ik het haal.”

‘Nederland wint met 3-1’

Vanavond staat Oekraïne op het programma. Voor coach Frank de Boer is de uitslag van de nog te spelen wedstrijd al duidelijk. Hij voorspelde in een interview met OnsOranje dat zijn ploeg een 3-1 overwinning op de Oekraïners boekt.

De Oekraïense bondscoach en de oud-sterspeler van AC Milan Andriy Shevchenko reageerde koeltjes: “Hij weet waarschijnlijk iets wat ik niet weet”, aldus de Oekraïense bondscoach. "We behandelen elke tegenstander in onze groep met respect. We zitten in een moeilijke poule, dus het zullen stuk voor stuk moeilijke wedstrijden worden.”

Oekraïense shirt

Oekraïne moet het speciaal ontworpen EK-shirt aanpassen. Aan de binnenkant van het shirt staat de slogan ‘glorie aan onze helden’. Volgens de UEFA zou daarmee worden verwezen naar de anti-Russische opstand in 2014 in Oekraïne. Politieke uitingen op voetbalshirts zijn reglementair verboden.

De Russische voetbalbond had eerder deze week bij de UEFA een protest ingediend. Volgens de Russen horen politieke uitingen niet thuis op een sportevenement: “Oekraïne doet aan propaganda. Als dit wordt toegestaan, is het einde zoek.”

Naast de boodschap aan de binnenkant van het shirt staat ook het land Oekraïne in stippen omlijnd op het shirt. Met daarin ook de Krim, het in 2014 door de Russen geannexeerde schiereiland. Dit hoeft echter niet van het shirt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie