Sport
KRO-NCRV

'De massale verbondenheid van Feyenoord-supporters is historisch'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De massale verbondenheid van Feyenoord-supporters is historisch'

Feyenoord won dan wel niet de Conference League, de sfeer tijdens de wedstrijd was fantastisch, zeggen fans bij Spraakmakers. Sommigen kwamen zelfs helemaal met de motor naar Albanië. “De adrenaline zit nog in mijn lichaam.”

“De sfeer tijdens de wedstrijd was fantastisch, ik kan het niet anders zeggen.” Feyenoord-fan Marloes Collins volgde het sportspel in het centrum van Rotterdam en was onder de indruk. “Die ‘Romeinse muur’, dat was wel duidelijk he. Maar ja, het gevoel is trots.”

Het mocht dus niet zo zijn. Het is Feyenoord niet gelukt om de Conference League te winnen. Dagenlang keek voetbalminnend Nederland uit naar een Europese finale met een Nederlands team, maar in Tirana ging Feyenoord strijdend ten onder.

Motor

Staan de Rotterdammers desalniettemin weer op de kaart, vraag je je dan af. “Zijn ze ooit van de kaart af geweest dan?”, werpt Collins terug. “Dat is het nadeel van een Feyenoord-fan. Je hebt niet ieder jaar feest, maar als het dan feest is, dan is het ook echt feest.”

De enorme trouw en het enthousiasme van de supporters, daar is historicus Hans Koole vooral erg te spreken. Het is iets dat ‘echt met Feyenoord’ verbonden is. “Ik las een verhaal over supporters, die waren op de motor, via Italië, helemaal naar Albanië gereden. Dat vind ik wel heel erg historisch.”

Slechte nacht

Mart de Kruif, oud-commandant en groot fan, werd wakker met een kater. Alhoewel wakker worden niet het juiste woord is. “Ik ben nog niet eens wakker geworden, want dan moet je eerst slapen en ik heb een hele slechte nacht gehad. De adrenaline zit nog in je lichaam.” Hij baalt van het verlies. “Het is wat het is, maar wel ongelofelijk jammer.”

Waar zijn liefde voor de Rotterdamse club vandaan komt? “Voor mij komt het van mijn ome Piet. Hij was aannemer en heeft het huis gebouwd van Willem van Hanegem en Wim Jansen. Piet nam mij mee naar de Kuip in ‘63 en sinds die tijd ging het fout, haha.”

Bloedirritant

Er was veel ergernis over de speelstijl van AS Roma, aangestuurd door trainer Mourinho. Hij ‘ontregelde’, onder meer met die ‘dubbele wissel’, zegt sportverslaggever bij het AD, Sjoerd Mossou. "Dat is bloedirritant voor de spelers, want je wilt ritme houden, omdat je voelt: dan maken we een kans.” Maar hij vond dat Feyenoord desondanks ‘wel rustig’ bleef.

Hij kan toch wel wat waardering voor Mourinho opbrengen. “Ik zie het niet met plezier. Wat je vreest, gebeurt voor je ogen. Dat is heel frustrerend. Maar hij slaagt er toch altijd wel in om een strategie te ontwikkelen waarmee hij tegenstanders weet lam te leggen.”

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie