Sport
EONOS

Vraagtekens bij professionaliteit in Formule 1: 'Ongehoord'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vraagtekens bij professionaliteit in Formule 1: 'Ongehoord'

"Ik vraag mij af hoe het in zo'n grote professionele sport kan dat fans en coureurs zo in vertwijfeling worden achtergelaten?" Dit was de vraag die Trouw-journalist John Graat opwierp in het Sportforum van Langs de Lijn en Omstreken naar aanleiding van het tumultueuze slot van de Grand Prix van Japan op zondag. Erik van Haren, Formule 1-verslaggever van De Telegraaf, probeerde met een verklaring te komen. "Een sport die professioneel gerund wordt. Daar moet je vraagtekens bij zetten."

De wedstrijd op Suzuka werd vanwege het slechte weer na twee ronden afgebroken en pas twee uur later hervat. De race ging in verkorte vorm verder. De verwachting was dat de coureurs hierdoor niet meer het maximaal aantal punten konden verdienen.

De wedstrijdleiding kende echter gewoon het maximaal aantal punten toe aan de coureurs, omdat de race niet werd afgebroken, maar uiteindelijk in verkorte vorm is afgemaakt. Hierdoor nam Verstappen voldoende afstand van Leclerc om zijn tweede wereldtitel veilig te stellen. Dit kreeg Verstappen pas na de race te horen. Graat noemt dit "ongehoord".

Regels kloppen niet

Volgens Van Haren kloppen de regels niet, omdat ze multi-interpretabel zijn. "Verstappen had ook na vier rondes alle punten kunnen krijgen op voorwaarde dat de race was afgemaakt, terwijl hij niet de volle mep had gekregen als de rit na dertig ronden was gestaakt. Dat slaat nergens op."

Het is volgens de journalist niet de eerste keer dit seizoen dat er onduidelijkheid is ontstaan over de regels bij de Formule 1, ondanks dat er een boekwerk van 107 pagina's met sportieve regels (daarnaast zijn er nog technische regels) is. Autosportfederatie FIA maakt het zichzelf te moeilijk, vindt Van Haren. "En dan moet de uitvoerende macht, de FIA, ook nog samenwerken met de Formule One Group, de eigenaar van de Formule 1. Dat is water en vuur."

Ondertussen is de Formule 1 populairder dan ooit. "Dat is erg dubbel." NOS-journalist Gio Lippens, die ook onderdeel was van het Sportforum, zegt dat de onduidelijkheid wel voor spanning zorgt. Zo ziet Van Haren het niet. "Het is een farce."


Klik hieronder voor de gehele uitzending van Langs de Lijn en Omstreken, waarin ook het WK Volleybal, de eredivisie en wielrennen aan bod kwamen: https://www.nporadio1.nl/uitze...

Of luister de podcast (ook beschikbaar in verschillende podcastapps): https://www.nporadio1.nl/podca...

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie