Sport

De Kopgroep: de laatste voor de Giro

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. De Kopgroep: de laatste voor de Giro

Met een tijdrit ‘om des keizers baard’ sloot de Giro d’Italia vandaag af in Milaan. De Italiaan Filippo Ganna won de tijdrit, maar ploeggenoot Egan Bernal bleef in het roze en schreef dus ook de eindoverwinning op zijn naam. Was dat ook gebeurd als hij niet de knechten van Team Ineos tot zijn beschikking had?


De heren van De Kopgroep zijn het erover eens: nee. “Ik denk dat hij toch wel een goudschip in de richting van Martinez en die andere Spaanse tijdrijder mag sturen. Het is de collectieve kracht van de ploeg die hem de zegen heeft gegeven,” aldus Mart Smeets. Martijn Hendriks beaamt dat: “Hij was niet zo sterk als twee jaar geleden. Eigenlijk komt hij aan zijn grote voorsprong doordat anderen allemaal een megaslechte dag hadden. Bij hem viel de schade altijd nog wel mee. Gek genoeg is Martinez voor mij de sterkste man van deze Giro.”


Michael Boogerd ziet vaker gebeuren dat een knecht van een leider in een grote ronde boven zichzelf uitstijgt. “Al moet je altijd wel de kanttekening maken dat als dat soort mannen voor eigen eer en glorie moeten gaan rijden, wil het nog wel eens voorkomen dat ze de druk niet aan kunnen. Als leider van je ploeg is het niet alleen het fysieke. Het is mentaal ook heel pittig om drie weken lang als de grote favoriet rond te rijden, daar is Bernal wel geschikt voor.” Tijdens Michaels eigen carrière kwam het niet vaak voor dat knechten boven hun kopman uitstegen. “Hoewel, in mijn eerste Tour van 1996 herinner ik me ene Jan Ullrich…”


De laatste Signore Sessantanove van deze Giro is toevalligerwijs een echte Italiaan; Salvatore Puccio. Al zijn hele wielercarrière rijdt hij voor Ineos. Maar Nederlanders zullen hem misschien vooral herinneren door de val van Tom Dumoulin in de Giro van 2019. “Onze Tom reed toen met een bebloede knie over de finish en heeft sindsdien niets meer gewonnen,” aldus Martijn.


Verder demarreert Mart in deze laatste Giro-Kopgroep terug naar de Giro van 1999 waar Pantani moest afstappen en wordt het klassement van de Natte Vinger opgemaakt. Wie heeft deze ronde de meeste punten verzameld? Luister naar de laatste aflevering van De Kopgroep!

#8 - Giro: finito (S06)

Ster advertentie
Ster advertentie