Sport

Smeets: 'Nu is het tijd voor een groot vergrootglas op Ineos'

foto: De Kopgroepfoto: De Kopgroep
  1. Nieuwschevron right
  2. Smeets: 'Nu is het tijd voor een groot vergrootglas op Ineos'

[NOS - AVROTROS] De heren van Tourpodcast De Kopgroep werden vanmorgen gewekt door een wielerflits: Bernal abandon! Het nieuws kwam als een schok. Voor het eerst sinds 2014 rijdt er geen voormalig Tour-winnaar meer in het peloton.

#20 - Bangmakertje (S04)

Martijn schrok gisteren al van hoe hij Bernal over de finish zag komen. "Zo'n grote kampioen, met zo'n zielig, uitgelaten koppie. Hij had geen gezichtsuitdrukking meer". Joost is het er niet mee eens dat Bernal is afgestapt. "Wij lachen vaak om Franse renners zoals Bardet en Pinot die met grote ambities naar de Tour komen om vervolgens er faliekant doorheen te zakken. Maar die rijden wel altijd door. Ze proberen hun ploeggenoten nog af te zetten, blijven zelf ploeteren in de bus". Wat Joost betreft is het toch mooier als je doorstrijdt.

Journalistiek spitwerk

Maar Mart kan wel begrip opbrengen voor het besluit. "Als het in de bovenkamer niet meer werkt, moet je wegwezen. Zeker als je in teamverband werkt". Maar nu wordt het volgens Mart wel tijd dat de journalistiek aan de slag gaat, om flink te gaan spitten in wat er in de voorbereiding bij Ineos gebeurd is. "Kijken naar de voorbereiding, de selectie, luisteren naar wie er weggebonjourd werden om in een kleine tour in Italië te rijden".

De Franse troosttrui

Een andere teleurstelling die de mannen parten speelt is de strijd om de bolletjestrui. De waarde van die trui is behoorlijk aan deflatie onderhevig, merken zij. Volgens Joost is het een 'Franse troosttrui' geworden. Huidige drager van de trui, Benoît Cosnefroy, kan opmerkelijk genoeg in de bergen juist niet mee. Martijn heeft begrepen dat Cosnefroy elke avond huilend in zijn bed ligt van de inspanningen. "Hij is wel een goede renner, maar geen klimmer".

Dat de bolletjestrui niet meer is wat het ooit was, blijkt ook wel uit hoe Marc Hirschi zich er eerder over uitliet. Volgens Martijn wint Hirschi liever twee etappes, dan dat hij een etappe wint en de bolletjestrui naar Parijs rijdt. De laatste keer dat Nederlanders de bolletjestrui echt interessant vonden, is volgens Mart in de tijd dat Steven Rooks die nog droeg.

Dak van de Tour

Vandaag dient zich een loeizware bergetappe aan, waarbij het dak van de Tour wordt aangetikt. Het venijn zit 'm in de staart. Martijn: "Daar moeten ze een nieuwe kleur voor gaan uitzoeken die donkerder is dan zwart. Dat wordt feest". Tel daarbij op dat de weervoorspelling regen zegt en het belooft spektakel te worden vanmiddag.

Daarom voorspelt Martijn een etappewinst voor gele trui-drager Primož Roglič, kiest Mart voor de nummer vier van het klassement, Miguel Ángel López en gaat Joost voor de klimmer zonder kopman: Pavel Sivakov. Ook een gokje wagen? Stuur je voorspelling in en maak kans op een exclusief De Kopgroep-mondkapje.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie