Sport

De Proloog: 3000 kilometer fietsen en 250 keer per minuut de pedalen rond

BNNVARA
foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. De Proloog: 3000 kilometer fietsen en 250 keer per minuut de pedalen rond

Vandaag in De Proloog een baanwielrenner die op zijn fiets 250 keer per minuut de pedalen rond krijgt en een radio-dj die het wielrennen heeft ontdekt en dit jaar al meer dan 3000 kilometer heeft weggetrapt. Dat zijn Harrie Lavreysen en Paul Rabbering. Ze schuiven aan bij Willemijn Veenhoven en Patrick Lodiers om te praten over hun liefde voor de wielersport en de Tour de France.

Grid-start zonder spanning

Aan tafel is men het erover eens dat de grid-start gisteren geen enkele spanning toevoegde aan de etappe. Autosportliefhebber Paul: "Waar bij de Formule 1 de start het spannendste moment is, stonden hier de renners met één pedaal ingeklikt te wachten." Het mislukte Tour-experiment mag voor Paul de pret niet drukken. De afgelopen tijd is bij de Formule 1 een beetje afgehaakt en zapt hij verder naar het wielrennen. "Het is de zwaarste sport. Het gaat om mensen. En het is spannend: je weet nooit wie er wint." Zelf gaat hij ook graag op pad met de racefiets: "Ik ben heel fanatiek ingestapt en je komt ineens op mooie plekken in het land."

Roef en Route

Roelof van de Redactie reikt vandaag de oranje Nieuws BV-trui uit. Een wielershirt voor onze favoriete Nederlandse renner in de Tour.

Roef en Route

Roelof de Vries is de komende drie weken in Frankrijk om op geheel eigen wijze verslag te doen van de Tour de France, dit doet hij onder de noemer 'Roef en Route'. Elke werkdag is hij te horen tussen 13.00 en 14.00 uur in De Proloog.

Kolos in het oranje

Hij groeide op met BMX. Crossen deed Harrie Lavryesen vanaf zijn zesde, maar door een chronische schouderblessure moest deze 'kolos in het oranje' stoppen. In 2016 maakte hij de overstap naar het baanwielrennen, een compleet andere fietsdiscipline. Vorig jaar op het WK in Hong Kong verraste hij door de finale van het koningsnummer te halen: hij behaalde zilver in de sprint. In De Proloog vertelt Harrie over zijn sport, waar hij op de baan een maximum snelheid haalde van 73.2 kilometer per uur, op een fiets zonder rem. Want, legt Harrie uit, de baanfiets is een doortrapper. Remmen kan alleen als je tegendruk geeft op de pedalen. Dat zijn klikpedalen met een extra bandje over de schoen. Want: schiet je eruit, dan kun je niet meer remmen.

Bellen met Ramona

Zoals elke dag bellen Willemijn en Patrick even met Ramona Terpstra, de vrouw van Niki. Of hij deze etappe kans maakt op de overwinning, zoals Gio Lippens voorzichtig voorspelde, daar heeft Ramona geen idee van. Ze is op vakantie waar ze nauwelijks op internet kan en de Tour volgen zit er dus niet in. Wel vertelt ze met smaak het verhaal over hoe zij en Niki iets met elkaar kregen. Zij was per ongeluk rondemiss en hij won de wedstrijd.

{podcast audio="52461" caption="#15 De Proloog: Paul Rabbering en Harrie Lavreysen" }

De Proloog

De Proloog is dé wielertalkshow van De Nieuws BV op NPO Radio 1. Elke dag tussen 13:00 en 14:00 schuiven er twee gasten aan, wordt het laatste nieuws van de Tour besproken, bellen we met Ramona Terpstra (de vrouw van Niki), werpen we een blik op de Giro Rosa en is er een bijdrage van Roelof van de Redactie in de rubriek 'Roef en Route'. Wil je niets missen? Volg ons dan op Twitter en Facebook en abonneer je op de podcast!

Muziek in De Proloog

Op de fiets, in de trein of in de auto: wij stellen een fijne muzieklijst samen met elke dag drie nieuwe nummers. Ook dit keer met wederom mooie nummers aangedragen door onze gasten!

Ster advertentie
Ster advertentie