Sport
EO

Marcel van Roosmalen: 'Typisch Vitesse om niks aan die 117 miljoen over te houden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marcel van Roosmalen: 'Typisch Vitesse om niks aan die 117 miljoen over te houden'

Afgelopen week werd bekend dat de toenmalig eigenaar van Chelsea, de Russische zakenman Roman Abramovich, tien jaar geleden meer dan 100 miljoen euro investeerde in Vitesse. Dat mag niet, want je mag geen eigenaar zijn van meerdere clubs. Vitesse-fan en columnist Marcel van Roosmalen is niet verbaasd: "Een storm in een glas water, dit wisten we al 10 jaar."

Marcel van Roosmalen en Stef de Bont over Abramovich en Vitesse

Hij vertelt dat hij ooit werd uitgenodigd door Joost de Wit – "de banketbakkerszoon die daar een tijdje directeur was" – om een kop koffie te drinken. Naast het kantoortje van De Wit was het trainingsveld. "Daar waren 12, 13 spelers van Chelsea aan het oefenen en die directeur zei: 'Hoe kom je er toch bij dat wij een band zouden hebben met Chelsea? Het is toch belachelijk dat jij dat denkt?'"

Dat het, na jaren ontkennen, nu toch duidelijk is, vindt Van Roosmalen 'grappig'.

117 miljoen

In Nederland gingen de verhalen inderdaad al heel lang. Stef de Bont van Voetbal International schreef in 2014 al een stuk over de kwestie. In die tijd toonde hij de banden tussen Vitesse en Chelsea aan, maar hij kreeg niet rond hoe de financiering was geregeld. Nu blijkt dat het gewoon het geld van Abramovich was. "Hij heeft veel geld in Vitesse gestopt, alleen zijn naam kon niet op papier, dus heeft hij daar andere mensen neergezet." Volgens De Bont is het 'gesjoemel'.

Uiteindelijk gaat het om 117 miljoen euro die van Abramovich naar Vitesse stroomde. Met dat geld is bar weinig gedaan, vindt Van Roosmalen. "Vitesse is een bodemloze put. Gooi er geld in en het verdwijnt vanzelf op één of andere manier. Aan de verkeerde spelers uitgegeven, te hoge stadionhuur betaald, een extraatje voor de directie."

Hij snapt ook niet dat het niet gelukt is om kampioen te worden met dit geld: "Dan had het een andere nasmaak gehad. Dan had je gedacht: we hebben wel gesjoemeld, net zoals FC Twente, maar we zijn wel kampioen geworden. Typisch Vitesse om er niks aan over te houden."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie