Sport
NOS

Judoka Van 't End grijpt wereldtitel in hol van de leeuw

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Judoka Van 't End grijpt wereldtitel in hol van de leeuw

Noël van 't End heeft in Tokio de wereldtitel in de klasse tot 90 kilogram veroverd. In de finale versloeg hij de Japanse publieksfavoriet Shoichiro Mukai met waza-ari. Het was voor de 28-jarige Van 't End de eerste keer dat hij in een WK-finale stond. Hij wist ook nog nooit een medaille te winnen op een EK of WK.

In maart veroverde hij in Jekatarinenburg voor het eerst in zijn loopbaan goud bij een Grand Slam-toernooi: zijn beste resultaat tot vandaag.

Zesde mannelijke wereldkampioen

Van 't End is de zesde Nederlandse man die zich wereldkampioen mag noemen. Anton Geesink (1961, 1965), Wim Ruska (1967, 1971), Guillaume Elmont (2005), Dennis van der Geest (2005) en Ruben Houkes (2007) gingen hem voor. Van 't End heeft met zijn wereldtitel bovendien een einde gemaakt aan een lange periode zonder Nederlandse wereldkampioenen. Marhinde Verkerk was in 2009 de laatste judoka die een wereldtitel wist te veroveren.

Verslaggever Kees Jongkind was bij de finale en vertelt in Nieuws en Co, vanaf 16:00 op NPO Radio 1, hoe Van 't End tot deze prestatie is gekomen.

Van 't End haalde de finale door in de halve eindstrijd de Serviër Nemanja Majdov, de wereldkampioen van 2017, te verslaan in een tactische partij. Beide judoka's kregen twee straffen, maar in de golden score werkte Van 't End zijn Servische tegenstander knap op de rug: ippon.Eerder op de dag won Van 't End achtereenvolgens van de Duitser Eduard Trippel (ippon), de Australiër Harrison Cassar (ippon), de Zuid-Koreaan Donghan Gwak (op straffen) en de Fransman Axel Clerget (waza-ari).

Smink haalt vierde ronde

Jesper Smink, de tweede Nederlander in klasse tot 90 kilogram, haalde in dezelfde gewichtsklasse de vierde ronde. Daarin werd hij op ippon uitgeschakeld door de latere Japanse finalist Mukai.

Eerder had Smink de Oekraïner Quedjaoe Nhabali met waza-ari en de Georgiër Beka Gvinijasjvili met ippon (golden score) verslagen.

Ster advertentie
Ster advertentie