Sport
BNNVARA

Internationaal Grootmeester dammen en cultheld Jannes van der Wal verdient een standbeeld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Internationaal Grootmeester dammen en cultheld Jannes van der Wal verdient een standbeeld

Op deze dag 25 jaar geleden overleed Jannes van der Wal. Daarom zendt Bureau Sport op 24 september vanaf een bijzondere plek uit: het Jannes van der Wal Denksportcentrum in Groningen. De Nederlandse dammer was wereldkampioen, viermaal Nederlands kampioen en mocht zichzelf Nationaal én Internationaal Grootmeester noemen. Hij wordt bovendien nog altijd gezien als één van de grootste culthelden in de Nederlandse sportgeschiedenis. Kortom, iemand die een standbeeld verdient.

Om het leven en het werk van Jannes van der Wal te eren, hebben de Vera Groningen, Meindert Talma en Excelsior Recordings bedacht om de jaardag van hem uit te roepen tot Nationale Jannes van der Wal Dag en Bureau Sport sluit zich daar bij aan. Bovendien willen de initiatiefnemers van die speciale dag een standbeeld oprichten voor de dammer. Idealiter komt die in de Groningen te staan, waar de Friese Van der Wal sinds zijn studietijd woonde.

Jannes van der Wal

Van der Wal, geboren in Driesum, vertrok na de middelbare school naar Groningen om daar te studeren. Al gauw stopte hij met zijn studie om zich volledig te richten op dammen. Van der Wal wist behoorlijk wat titels op zijn naam te schrijven. Zo werd hij onder andere vier keer Nederlands kampioen, vier keer individueel Nederlands sneldamkampioen en in 1982 werd hij in Brazilië wereldkampioen. Als een beroemdheid keerde hij terug naar Nederland. De kersverse wereldkampioen schoof aan in het programma van Mies Bouwman, wat uiteindelijk een van zijn beroemdste televisieoptredens werd.

Een jaar later volgde een ander bijzonder televisieoptreden toen Dieuwertje Blok bij Van der Wal langsging naar aanleiding van het Nederlands Kampioenschap dammen. Hij gaf een inkijkje in zijn persoonlijk leven, waaruit blijkt dat naast zijn liefde voor de damsport ook de piano een belangrijke rol in zin leven is.

Speciale uitzending Bureau Sport

In Bureau Sport blikt Dieuwertje Blok terug op deze bijzondere reportage en wordt eindelijk duidelijk wat er voorafging aan de keer dat Van der Wal in slaap viel in de trein, waardoor hij een ronde op het NK dammen miste.

Een uitzending over Jannes van der Wal is natuurlijk niet compleet zonder zijn vrienden: Erik Hoeksema, dammer, schaker en bridge-partner van Jannes, en Bert Dollekamp, oud-dammedewerker Dagblad van het Noorden. Zij vertellen over de jonge jaren van Jannes, het succes van de Grootmeester, en de nadagen en zijn nalatenschap. Bovendien halen Erik Dijkstra en Frank Evenblij herinneringen op met Rob Clerc, toenmalig ploeggenoot en later jarenlang bondscoach, aan het grootste succes van Van der Wal: zijn wereldkampioenschap. Als kers op de taart speelt Meindert Talma het nummer dat hij in 2016 over Van der Wal schreef.

Deze bijzondere, extra lange uitzending van Bureau Sport staat tussen 13:00 en 14:00 in het teken van Jannes van der Wal.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie