Sport
BNNVARA

John van Lottum: 'Mijn grote droom was om ooit op Wimbledon te spelen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. John van Lottum: 'Mijn grote droom was om ooit op Wimbledon te spelen'

Hij sloeg menig tennisracket stuk op de baan en op zijn twaalfde vertrok hij naar een tennisinternaat in Frankrijk. Het was eenzaam, maar het werkte wel: John van Lottum werd één van Nederlands tennis-successen. Over zijn carrière maar ook wat daarnaast speelt, vertelt hij in De Nieuws BV.

De grote droom

"Ik weet niet of de kinderen luisteren, maar ik denk wel een paar honderd", antwoordt Van Lottum op de vraag hoeveel rackets hij kapot heeft geslagen. Gelukkig vond de sponsor het niet erg: "Ze vonden het wel een mooi ambush moment waarin het merk goed naar voren kwam."

Quote

op het moment dat ik matchpoint maakte en mij kwalificeerde, dat was mijn mooiste moment

John van Lottum

In zijn carrière deed Van Lottum veel meer dan alleen rackets kapotslaan natuurlijk. Zijn echte hoogtepunt was toen hij zich kwalificeerde voor het hoofdtoernooi van Wimbledon in 1997: "Mijn grote droom was om ooit op Wimbledon te spelen. Ik had een grote poster boven mijn bed hangen van de plattegrond van Wimbledon. En op het moment dat ik matchpoint maakte en mij kwalificeerde, dat was mijn mooiste moment."

Zwarte bladzijdes in Frankrijk

Vanaf het moment dat Van Lottum Nederlands Kampioen <10 werd, was het eigenlijk geen vraag meer of hij professioneel tennisser zou worden: "Toen ik eenmaal naar de tennisbaan ging en een racket en een bal kreeg van mijn ouders, ging ik het gevecht aan met de tennismuur. Hele wedstrijden speelde ik tegen de muur. Dat was het moment dat ik merkte dat ik van kinderen won, met gemak. Toen was ik acht en twee jaar later was ik Nederlands Kampioen tot en met tien."

Toen Van Lottum 12 was stuurde zijn vader hem naar een Frans tennisinternaat. Volgens de tennisser waren dit een aantal zwarte bladzijdes: "Het kan voor heel veel kinderen wel werken, maar voor mij absoluut niet. Ik was het gelukkigste in mijn thuisomgeving. Elke dag wel trainen en discipline had ik zeker, maar in een ander land, ver weg van familie en vrienden, dat vond ik moeilijk."

Quote

Willem Holleeder liep naar mij toe en zei 'Jij bent toch die gozer die altijd zijn rackets kapot smijt?'

John van Lottum

Kapotte racket reputatie

En toch, als we het over zijn carrière hebben komen de kapotte rackets terug. Als we Raymond Sluiter mogen geloven waren het er 653, maar misschien is het iets om een keer na te tellen. Een van de kapotgeslagen rackets heeft Van Lottum meegenomen naar de studio: "Ik weet nog dat ik een keer in de kroeg stond in Amsterdam en Willem Holleeder liep naar mij toe en zei 'Jij bent toch die gozer die altijd zijn rackets kapot smijt?' zo word ik dus nog steeds aangesproken."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie