Sport
NOS

'Ondanks de slechte reputatie van eredivisietrainers in Engeland gaat Arne Slot slagen'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ondanks de slechte reputatie van eredivisietrainers in Engeland gaat Arne Slot slagen'

Weinig lijkt een overstap van Feyenoord-coach Arne Slot naar Liverpool in de weg te staan. Hoewel Nederlandse trainers met regelmaat sneuvelen in de Premier League, denkt Hugo Borst dat de 45-jarige trainer wél gaat slagen in Engeland. "Ik zou bijna zeggen dat het een inkoppertje is. Over twee, drie jaar wint hij de Premier League", zegt Borst in NOS Langs de Lijn.

Video niet beschikbaar

Nederlandse trainers en de Premier League: het is in het verleden geen succes gebleken. En ook nu heeft een van onze landgenoten het moeilijk op het Britse eiland. Wekelijks wordt Manchester United-coach Erik ten Hag, ex-Ajax, bekritiseerd om de matige resultaten en het moeizame voetbal.

Het past in een lange trend. Voetbal International illustreerde recent dat het aantal punten dat Nederlandse coaches met Engelse clubs behalen, gemiddeld genomen niet iets is om trots op te zijn. Met een gemiddelde van 1,8 punten per wedstrijd doet Ten Hag het, ondanks alle kritieken, nog redelijk. Maar zijn voorgangers?

Lage gemiddeldes

Dick Advocaat kwam bij Sunderland niet verder dan een gemiddelde van 0,8 punten. René Meulensteen bij Fulham? 0,7 punten. En hoe het met Frank de Boer afliep in Zuidoost-Londen, weet de voetballiefhebber ook nog wel. De Boer werd na vier Premier League-duels ontslagen. Zonder overwinning, zonder punten.

Pech? "Je zou zeggen dat Nederlanders overal ter wereld aarden", zegt Hugo Borst. "Maar dat gebeurt niet met Nederlandse trainers op het allerhoogste niveau, de Premier League is de top van de top. Het is ook wel een moeilijk speelveld, met de concurrentie en de tabloids."

Quote

De Premier League is een moeilijk speelveld, met alle concurrentie en de tabloids

Hugo Borst zoekt een verklaring voor het vroegtijdig sneuvelen van Nederlandse trainers in Engeland

Engeland wordt inderdaad gekenmerkt door genadeloze tabloids die iedere kans aangrijpen om een coach die zich nog moet bewijzen, neer te halen. Het voordeel van de twijfel? Dat is een uitspraak die ze er niet kennen. "Er gaan nu al stemmen op die zeggen: wat komt hij hier doen?", zegt Henry Schut. "Hij staat met Feyenoord ruim achter PSV, terwijl je met Liverpool kampioen moet worden. Dat lees je nu al her en der." En dat terwijl de transfer nog niet eens definitief is.

Verder kijken dan de publieke opinie

Borst prijst de moed van Liverpool om verder te kijken dan de publieke opinie. "Het is goed dat ze beleid maken en hebben gezocht naar iemand die lijkt op de man die hen heel goed is bevallen: Jürgen Klopp." Volgens Borst lijkt Slot best wel op de Duitser. Grappend: "Maar vergeet de witte, grote tanden en het haar even."

Wat zijn de overeenkomsten tussen Slot en Klopp? "Slot is net als Klopp iemand die geen imposante carrière heeft gehad als voetballer", begint Borst. "Hij kan heel goed met jeugd omgaan en is een keer kampioen geworden met een redelijk grote club. En hij wordt gezien als intelligent en eloquent.

Valkuil

Slot bereidt zijn persconferenties altijd goed voor. "Maar daar ligt ook zijn valkuil, denk ik. Hij moet niet getart zijn, want dan gaat hij schimpscheutjes geven. Dat vind ik een zwakte." Het zal Slot niet hinderen in Liverpool, denkt Borst. "Ik zou bijna zeggen dat het een inkoppertje is. Over twee, drie jaar wint hij de Premier League."

Wat vinden de luisteraars?

Luisteraars kunnen hun mening delen via de NPO Radio 1-app. Rik kan zich vinden in de mening van Borst. "Slot heeft de goede eigenschap dat hij zich onder geen enkele omstandigheid de kop gek laat maken. Of het Liverpool of IJsselmeervogels is... Slot kan dat. Denk ook dat hij niet de stap zou nemen als hij er geen vertrouwen in heeft. Nuchtere vent."

Frank is het er niet mee eens. "Arne Slot kan absoluut niet met verlies omgaan, dan wordt hij opeens een hele vervelende man tegen de vierde man, scheidsrechter en de pers. Dat zal door de Engelse pers keihard worden afgestraft."

Ook Henri heeft er weinig vertrouwen in. "Voor mij gaat Slot het niet redden. Ik begrijp niet wat Liverpool in hem ziet. Met Feyenoord heeft hij niets klaargespeeld in de Champions League. Als je ziet dat Erik ten Hag dat wel gelukt is en nu volgens de media op de schopstoel zit, zie ik het voor Slot somber in. Maar het is een voordeel voor hem dat Liverpool geen kampioen wordt."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie