Sport
EONOS

Kamminga en Toussaint zwemmen naar goud bij EK kortebaan

foto: PRO SHOTSfoto: PRO SHOTS
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamminga en Toussaint zwemmen naar goud bij EK kortebaan

Arno Kamminga en Kira Toussaint hebben op de tweede dag van de EK zwemmen op de kortebaan in Glasgow Nederland de eerste gouden medailles bezorgd. Kamminga veroverde de Europese titel op de 200 meter schoolslag en Toussaint was de snelste op de 100 meter rugslag.

Op de 4 x 50 meter wisselslag gemengd was er voor de Nederlandse ploeg (Toussaint, Kamminga, Joeri Verlinden en Femke Heemskerk) zilver weggelegd.

Opnieuw Nederlands record

Kamminga, die gisteren al brons overhield aan de voor hem minder courante 50 meter, was als favoriet van start gegaan op de vierdubbele afstand en wist die rol volledig waar te maken.

De 24-jarige Katwijker won de finale in 2.02,36 en dat betekende opnieuw een verbetering van het Nederlands record, dat hij in de ochtenduren in de series al naar 2.02,41 had weten terug te brengen. Ook dat was 0,05 seconde onder zijn vorige toptijd.

Kamminga, die zichzelf zijn eerste individuele internationale titel bezorgde en Nederland het eerste goud op deze kampioenschappen, sloeg toe in de laatste 50 meter. Die legde hij met 31,17 bijna een seconde sneller af dan zijn concurrenten.

Kamminga zal later deze week nog van start gaan op de 100 meter schoolslag en ook op dat nummer kan de Zuid-Hollander, die bij de EK kortebaan van 2017 al tot het gouden Nederlandse kwartet behoorde op de 4 x 50 meter wisselslag gemengd, goed uit de voeten.

Toussaint minder snel

Na Kamminga zwom ook Toussaint naar Europees goud. Ze was op de 100 meter rugslag de snelste, maar deed dat met minder overmacht dan verwacht. Met haar winnende tijd van 55,71 bleef de specialiste, die de afgelopen weken de nationale records aaneenreeg, ruim boven de 55,17 die ze gisteren in Glasgow had laten noteren.

Ook voor Toussaint was het haar eerste individuele goud op een groot toernooi. Ze had bij de vorige EK in 2017 genoegen moeten nemen met het zilver, achter Katinka HosszĂș. De Hongaarse, die woensdag de zestigste internationale titel toevoegde aan haar indrukwekkende erelijst, nam in Schotland niet deel aan dit nummer.

Kamminga en Toussaint pakten ook op het slotnummer van de donderdag een medaille. Samen met Joeri Verlinden en Femke Heemskerk grepen zij zilver op de 4 x 50 meter wisselslag gemengd, het nummer waarop Nederland titelverdediger was.

Ster advertentie
Ster advertentie