Sport
NOS

Mathieu van der Poel wint voor tweede keer Ronde van Vlaanderen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mathieu van der Poel wint voor tweede keer Ronde van Vlaanderen

Voor de tweede keer in zijn carrière heeft Mathieu van der Poel de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Nederlander was alleen vooruit met Tour de France-winnaar Tadej Pogacar. Na een pokerspel in de laatste kilometers bleef Van der Poel ijskoud en won de sprint. Achtervolger Dylan van Baarle kon nog tweede worden.

Video niet beschikbaar

Pogacar maakte zijn debuut in de kasseienklassieker. Hij maakte vanaf het begin een goede indruk. Op de eerste keer Oude Kwaremont trok hij het peloton in stukken. Op dat moment was er een kopgroep met twee Nederlanders, Martijn Paasschens en Taco van der Hoorn. Daarachter reed een groep van 13 coureurs met van alle grote ploegen vertegenwoordigers, onder wie Zdenek Stybar (Quick Step), Ben Turner (INEOS), Gianni Vermeersch (Alpecin) en Mick van Dijke en Nathan Van Hooydonck (Jumbo-Visma). Ook voormalig winnaar Alberto Bettiol en voormalig wereldkampioen Mads Pedersen waren mee geschoven.

Op de volgende klim, de Koppenberg, zag de volgorde in koers er compleet anders uit. Dylan van Baarle en Fred Wright draaiden deze helling als eerste op. Pogacar en Van der Poel zetten zich op kop van het peloton. Ze maakten zo veel tempo dat ze, samen met Valentin Madouas, naar de twee leiders reden.

De tweede beklimming van de Oude Kwaremont liet Van Baarle als eerste tekenen van zwakten zien. De sterkste mannen bleven met z'n tweeën over: Van der Poel en Pogacar. De Sloveen probeerde zijn concurrent op de Paterberg te lossen, maar Van der Poel bleef bij. De eerste achtervolgers: Van Baarle en Madouas bleven hangen op twintig seconden.

Late sprint

De twee leiders bleven lang naar elkaar kijken in de laatste kilometer. Van der Poel reed heel traag op kop. Pogacar durfde niet aan te zetten voor de sprint. De 23-jarige renner was enigszins verrast dat Madouas van achteren kwam en was te laat met zijn aanzet. Van der Poel zette van kop af aan en zag niemand meer over hem heen komen. Van Baarle reed naar de tweede plaats, voor Madouas en Pogacar.

Van der Poel won de Ronde van Vlaanderen voor de eerste keer in 2020, toen hij de vandaag afwezige Wout van Aert klopte. Vorig jaar werd de Nederlander tweede achter Kasper Asgreen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie